Українцям повідомили базові рекомендації для захисту персональних даних

18:10, 13 февраля 2020
Мінцифра активно працює над створенням нового актуального законодавства стосовно захисту персональних даних.
Українцям повідомили базові рекомендації для захисту персональних даних
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство цифрової трансформації України повідомило, що з моменту запуску мобільного застосунку «Дія» надходить безліч запитань щодо захисту персональних даних. Тому відомство оприлюднило низку рекомендацій для громадян.

«Ми не втомлюємося пояснювати, що потурбувалися про це питання і зробили застосунок доволі безпечним для користувачів.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров писав про це у своїй колонці у виданні «Українська правда».

Проджект-менеджер Дії Володимир Брусиловський розповідав про те, як обробляють персональні дані у застосунку.

Питання це й справді дуже важливе, а тому тема захисту персональних даних – невичерпна. Гарантія безпеки – це не результат, а процес. Він є доволі складним з точки зору законодавства, швидко розвивається, а тому постійно перебуває в «перехідному» стані.

Зараз Мінцифра у складі профільних робочих груп активно працює над створенням нового актуального законодавства стосовно захисту персональних даних. Це важливо не лише тому, що дотримуватися його мусять усі – від окремої людини до органу державної влади чи бізнес-спільноти. Але й тому, що воно дозволяє громадянам встановлювати чіткі «правила гри» у процесі захисту своїх прав у разі їх порушення.

А поки нагадаємо про базові правила поводження з персональними даними, які набувають особливої актуальності під час користування недержавними сайтами та мобільними застосунками:

  • Залишаючи свої дані на сайтах (від ПІБ до банківських реквізитів), читайте уважно згоду на обробку персональних даних та правила їх оброблення.

Часто люди бездумно ставлять галочку, не читаючи тексту. Радимо витратити кілька хвилин свого часу, щоб розуміти, куди і які саме ви передаєте дані, що з ними буде далі відбуватись, як відкликати згоду тощо. А далі – якщо вам все зрозуміло та не виникає додаткових питань – сміливо авторизуйтесь та використовуйте послуги сайту. Якщо ж у вас таки виникли сумніви – звертайтесь до служби підтримки сайтів та питайте, просіть про роз'яснення та консультуйтесь.

  • Банальна порада, але все ж: не нехтуйте правилом «безпечного» паролю. Пропонуємо вам цікавий сервіс для перевірки того, скільки часу знадобиться комп’ютеру, щоб зламати ваш пароль.

Радимо також не зберігати паролів на сайтах «для зручності». Це значно знизить рівень ймовірності «злому» вашого акаунту.

  • наостанок: якщо ви помітили, що ваші дані кудись передають (скажімо, вам раптом почала приходити спам-розсилка, на яку ви не підписувались) – напишіть про це власникам сайту, з якого ви отримали листа. Вимагайте правильного поводження зі своїми персональними даними.

А якщо і це не допомагає, звертайтесь до Офіс Омбудсмана України, який наразі є органом, що розглядає пропозиції, скарги та інші звернення з питань захисту персональних даних», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що мобільний оператор Lifecell надав своїм абонентам доступ до додатку «Дія» без сплати за трафік.

Нагадаємо, що у Мінцифрі повідомили важливі деталі щодо додатку «Дія».

Також ми писали, як користуватися паспортом у смартфоні. 

Крім того, з моменту презентації додатку «Дія» (держава у смартфоні) його завантажило понад 1 мільйон українців.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва