Рада продовжує розглядати правки до законопроекту про ринок землі, трансляція

15:30, 3 марта 2020
Депутати розглянули вже понад 25% правок до законопроекту про створення ринку земель сільськогосподарського призначення.
Рада продовжує розглядати правки до законопроекту про ринок землі, трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 3 березня, Верховна Рада проводить пленарне засідання, на якому депутати продовжать розглядати правки до законопроекту № 2178-10, який стосується відкриття ринку землі. Нагадаємо, що депутати розглянули вже понад 25% правок до цього законопроекту.

Згідно з порядком денним, на засіданні розглядатимуть наступні законопроекти:

  • № 2621 про внесення змін до статті 364 Кримінального кодексу України щодо уточнення ознак окремих злочинів у сфері службової діяльності;
  • № 0019 про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Королівства Данія щодо загальних умов та процедур, організаційних заходів та фінансових умов реалізації програми Danida Business Finance в Україні.

Також нардепи розглянуть проект постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему «Проблеми формування прожиткового мінімуму в Україні» № 2789, про проведення парламентських слухань на тему «Про засади державної політики сталого розвитку України» № 3100, про проведення парламентських слухань на тему: «Стан реалізації засад антикорупційної політики в Україні» № 3027.


19:10 Головуючий закрив пленарне засідання.


19:01 Після закінчення розгляду правок на вечірньому засіданні Голова Верховної Ради України Д. Разумков звернувся до Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки і Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування з проханням завтра о 9-й годині ранку провести засідання комітетів у зв’язку з проведенням позачергового засідання Верховної Ради.


18:30 Жодна з поставлених на голосування правок не була підтримана.


18:20 Усього народні депутати розглянули 2301 правку з 4018 законопроекту.


18:10 Парламентарії розглянули правки про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення», зокрема стосовно того, що громадяни, яким належить право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної та комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства, а також орендарі земельних ділянок, які набули право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування щодо зазначених земельних ділянок, мають право на викуп таких земельних ділянок у власність з розстрочкою платежу до 5 років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок, без проведення земельних торгів; заборони внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств, крім господарських товариств; заборони внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств до проведення та встановлення результатів Всеукраїнського референдуму стосовно купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення; виключення з Розділу X «Перехідні положення» пункту 6-1; доповнення пункту 6-1 такою пропозицією: «Порядок надання розстрочки платежу встановлюється Кабінетом Міністрів України»; передачі безоплатно у власність громадянам України — засновникам господарств земельних ділянок для ведення фермерського господарства; що викуп державою в особі уповноваженого Кабінетом Міністрів України органу земельних ділянок здійснюється у порядку, встановленому законом, на підставі договору та за ринковою вартістю, визначеною з урахуванням цін на земельні ділянки сільськогосподарського призначення у державах Європейського союзу відповідно до затвердженої Кабінетом Міністрів України методики; недопущення до 1 січня 2024 року набуття юридичними особами, бенефіціарним власником (контролером) яких є іноземці, особи без громадянства; редакційні та технічні зміни.


16:00 Розпочалось вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України.

Народні депутати продовжують розглядати правки до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення № 2178-10.


14:00 За результатами голосування жодна з правок не була прийнята. Загалом народні депутати розглянули 2144 правки з 4018 законопроекту № 2178-10. Головуючий закрив ранкове засідання.


12:46 Після закінчення перерви народні депутати продовжують розглядати правки до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення № 2178-10.


12:05 Разумков оголосив перерву на 30 хвилин у засіданні. 


12:00 Народні депутати не підтримали правки щодо внесення змін до статті 131 «Набуття права власності на земельні ділянки на підставі цивільно-правових угод».

Правки стосувалися того, що резиденти України можуть набувати у приватну власність, а територіальні громади та держава у власність земельні ділянки на підставі міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод. Нерезиденти України не мають право набувати у власність земельні ділянки до імплементації рішення Всеукраїнського референдуму стосовно купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення; що у разі встановлення Всеукраїнським референдумом з питання обігу земель непідтримання рішення вільного обігу земель сільськогосподарського призначення дія заборони обігу земель сільськогосподарського призначення продовжується безстроково; здійснення переходу права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення виключно в разі підтримання рішення про запровадження вільного обігу земель сільськогосподарського призначення на Всеукраїнському референдумі з цього питання, встановлення відповідними нормами чинного законодавства відповідальності за відповідність та наслідки зазначених угод тощо.


11:16 За результатами голосування жодна з правок не була підтримана.


11:13 Народні депутати розглянули правки щодо: переважного права викупу орендованих земель сільськогосподарського призначення, недопущення до проведення та встановлення результатів Всеукраїнського референдуму стосовно купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення: а) купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, земель, що перейшли до комунальної власності; заборони відчуження земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка не перебуває у приватній власності, на користь приватної юридичної чи фізичної особи до встановлення результатів Всеукраїнського референдуму з питання купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення; заборони внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств до проведення та встановлення результатів Всеукраїнського референдуму стосовно купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення, встановлення переважного права орендаря на викуп орендованих ним земель сільськогосподарського призначення у держави та/або органів місцевого самоврядування за ціною нормативної грошової оцінки з правом розстрочки платежу на десять років тощо.


10:35  Депутати продовжують розглядати правки до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення № 2178-10. Розгляд розпочався з 1507-ї правки.


 10:12 Голова Верховної Ради Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання. Він надав слово представникам депутатських фракцій і груп, які виступають з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.


 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що 4 березня Рада проведе позачергове засідання. Вже відомо, що розглядатимуть нардепи.

Також повідомлялося, що депутати пропонують альтернативний закон про третейські суди.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України