У «Слузі народу» пояснили, чому виникли розбіжності щодо Консультативної ради в рамках Мінського процесу

11:15, 14 марта 2020
«З ватажками бойовиків переговори ніхто не веде і вести не збирається», — наголосила нардеп Євгенія Кравчук.
У «Слузі народу» пояснили, чому виникли розбіжності щодо Консультативної ради в рамках Мінського процесу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

З консультативною радою в рамках Мінського процесу виникли певні непорозуміння, в тому числі і у фракції «Слуга народу». Про це повідомила нардеп Євгенія Кравчук на своїй сторінці в Facebook.

Раніше стало відомо, що депутати із фракції «Слуга народу» стурбовані переговорами України з РФ. Про це йдеться у відкритому зверненні народних обранців. Звернення пдписали 59 нардепів.

Так, підписанти стурбовані, що до утворюваної Консультативної ради увійдуть на рівних правах представники України та окремих районів Донецької та Луганської областей України, як сторони консультацій.

Нардеп від «Слуги народу» Єгенія Кравчук розповіла,чому виникли розбіжності у фракції.

«Що він насправді означає і для чого це робиться:

  • Ми давно говорили, що хочемо скасувати монополію керівників маріонеткових республік в переговорах у Мінському процесі. Ми вважаємо, що позицію Донбасу мають представляти також ті жителі регіону, які покинули його і переїхати на підконтрольну уряду територію.

Тому така консультативна рада може складатися наполовину з жителів, які проживають на окупованих територіях, і тих, хто звідти поїхав - це будуть люди, яких поважають в регіоні, які розуміють специфіку і потреби регіону і є авторитетом по обидва боки лінії розмежування.

  • Ні про яке визнання «ЛНР» і «ДНР» в будь-якому вигляді не йшлося, не йдеться і про це навіть мови не може бути.
  • Мінські угоди, які підписували не ми, прямо передбачають консультації в рамках ТКГ з представниками ОРДЛО в питанні змін до Конституції в частині децентралізації. Чому ця норма є - питання до того, хто санкціонував підписання таких угод, тобто до президента на той час Порошенка.

Ми вважаємо, що якщо вже успадковані домовленості зобов’язують Україну з кимось консультуватися, то точно краще це робити не з ватажками бойовиків.

  • В міжнародно-правовому плані нічого по суті не змінюється. Залишається мінський процес, який триває роками. Україна не веде перемовин із ОРДЛО, як і не вела раніше. Але ми отримуємо перевагу через включення у процес тих українців Донбасу, які обрали шлях залишитися з Україною - навіть ціною переїзду з рідних міст і сіл.
  • Консультативна Рада – це дорадчий орган при політичній підгрупі в Мінську, який мав би усадити за стіл не політиків, а людей - лідерів думок і спільноти. Його рішення будуть мати вигляд рекомендацій для політичної підгрупи. Більше того, він ще не створений, а буде створений 25 березня», — зазначила Кравчук.

Нардеп повідомила, що нещодавно закінчилася зустріч депутатів з Андрієм Єрмаком. За словами Кравчук, депутати висловили побоювання суспільства.

«Керівник Офісу Президента ці побоювання вислухав і запевнив у тому, що червоні лінії перейдені не будуть. Стороною переговорів була і залишається Російська Федерація. З ватажками бойовиків переговори ніхто не веде і вести не збирається», — наголосила нардеп.

«Ми всі є командою президента Володимира Зеленського. І всередені команди у нас завжди є дискусія. У цій ситуації – у зв'язку з хвилею обурення та нерозуміння у суспільстві того, що розробляється у Мінську, дехто з депутатів зробив публічну заяву. Тому що це важливо для всієї команди президента, для всього суспільства, а не тільки для когось особисто», — резюмувала Євгенія Кравчук.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду