Комітет ВР розглянув кандидатури на посаду судді Конституційного Суду

18:21, 19 марта 2020
Документи кандидатів осіб будуть подані Апарату Верховної Ради для організації проведення спеціальних перевірок.
Комітет ВР розглянув кандидатури на посаду судді Конституційного Суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань правової політики провів засідання, у ході якого розглянув кандидатури на посаду судді Конституційного Суду України. Про це повідомляється на сайті Ради.

На початку засідання голова Комітету Андрій Костін поінформував, що з Радою суддів України, Вищою радою правосуддя були проведені консультації щодо організації роботи судів у період карантину, оголошеного з 12 березня до 3 квітня 2020 року. Він зазначив, що суди мають працювати і виконувати свою функцію, і водночас мають бути вжиті заходи для нерозповсюдження небезпечної інфекційної хвороби під час відправлення правосуддя.

«Як комітет, який опікується, в тому числі, роботою системи правосуддя, ми не можемо стояти осторонь подій, пов'язаних із поширенням в Україні коронавірусу COVID-19», — сказав Костін.

Комітет затвердив текст звернення до громадян щодо функціонування органів правосуддя на період карантину, визначеного Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19», в якому підтримав заходи, які вже прийняті рішеннями Ради суддів України і які будуть впроваджуватися у судах.

У зверненні підкреслюється, що, навіть якщо Верховною Радою буде ухвалене рішення про запровадження надзвичайного стану, права громадян на звернення до суду та отримання правничої допомоги не можуть бути обмежені, оскільки це є прямою нормою Конституції України.

Комітет просить громадян із розумінням поставитись до заходів, які можуть кимось вважатись як обмежувальні, однак це заходи для того, щоб не допустити розповсюдження небезпечної інфекційної хвороби, і покликані убезпечити відвідувачів судів від поширення інфекційних захворювань.

Водночас Комітет звертається до судової влади щодо безумовного дотримання прав на доступ до правосуддя та на відправлення правосуддя і, з урахуванням обмежень, які можуть бути встановлені з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу, вирішувати питання поновлення процесуальних строків.

Члени Комітету також розглянули питання про осіб, які виявили намір обійняти посаду судді Конституційного Суду України, і прийняв рішення визнати такими, що відповідають вимогам, встановленим Конституцією України і Законом України «Про Конституційний суд України»: Михайла Буроменського (висунутий фракцією політичної партії «Слуга народу»); Юрія Павленка (висунутий фракцією політичної партії «Опозиційна платформа  за життя»); Ольгу Боднар-Петровську (висунута фракцією політичної партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина»); Миколу Сірого (висунутий фракцією політичної партії «Європейська Солідарність»); Наталію Денисенко (висунута фракцією політичної партії «Голос»).

Документи цих осіб будуть подані Апарату Верховної Ради для організації проведення спеціальних перевірок. Наступне засідання Комітету з питань правової політики планується провести 1 квітня о 15:00.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що комітет Ради передав матеріали щодо кандидатів в КСУ на спецперевірку.

Також Рада суддів встановила відповідність кандидатів на посаду судді КСУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду