«Коронавірусні» аферисти: кіберполіція викрила масштабну мережу шахраїв, відео

12:10, 3 мая 2020
Зловмисники «продавали» маски та антисептики, на чому заробили понад 3,5 мільйонів.
«Коронавірусні» аферисти: кіберполіція викрила масштабну мережу шахраїв, відео
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Співробітники кіберполіції спільно зі слідчими провели заходи з виявлення шахраїв, які використовуючи пандемією коронавірусу, займалися нелегальною торгівлею засобами індивідуального захисту, медичними виробами та здійснюють протиправну діяльність у кіберпросторі. Аферисти ошукали українців на понад 3,5 мільйона гривень. Про це інформує прес-центр Нацполіції.

Встановлено, що від злочинної діяльності 40 шахраїв постраждало близько 1000 осіб, яким було завдано шкоду на суму понад 3,5 мільйона гривень. Остаточна сума збитків встановлюється.
Повідомляється, що загалом проведено 56 обшуків у Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Івано-Франківській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській та Чернігівській.  Вилучено банківські картки, мобільні телефони, грошові кошти.

Зокрема у Дніпропетровській області викрито дві групи, які в мережі Інтернет розміщували тисячі оголошень щодо продажу термометрів, медичних масок, антисептиків та інших предметів протиепідемічного захисту. Після того, як вони отримували передоплату або повну оплату за товар на підконтрольні рахунки, оголошення видаляли та переставали виходити на зв'язок.   

Крім цього, кіберполіцейські заблокувала понад 32 тисяч фейкових облікових записів. 

Наразі вирішується питання щодо оголошення підозри зловмисникам у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Їм загрожує до восьми років позбавлення волі.  

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла про справу щодо групи шахраїв, які за схемою «ваш родич потрапив в лікарню» «видурили» у пенсіонерів понад 1 млн грн. 

Окрім того, була інформація про новий вид шахрайства. Аферисти дзвонять українцям і представляються лікарями, заявляючи, що їх родич потрапив до лікарні з коронавіусом. 

Також шахраї масово розсилають смс-повідомлення від імені банків із пропозицією отримати «державну допомогу»

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки