Ольга Онищук пояснила, чи потрібно вносити відомості до держреєстру щодо об’єктів нерухомого майна, приватизованих у 90-ті

19:09, 6 мая 2020
5 травня заступник міністра юстиції у прямому ефірі відповідала на запитання.
Ольга Онищук пояснила, чи потрібно вносити відомості до держреєстру щодо об’єктів нерухомого майна, приватизованих у 90-ті
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Офіс протидії рейдерству у Facebook повідомляє, що 5 квітня на запитання громадян у прямому ефірі відповідала заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук. Багато питань, які надійшли від аудиторії соціальної мережі Facebook, стосувалися саме роботи Офісу протидії рейдерству — як загальної проблематики розгляду скарг у сфері державної реєстрації, універсальних «антирейдерських» порад, так і аспектів конкретних кейсів.

«Відповідаючи на них, Ольга Оніщук вкотре наголосила, що адміністративний порядок оскарження реєстраційних дій — це оперативний і дієвий інструмент захисту майнових прав та інтересів. Фізичні і юридичні особи, чиї права та інтереси були порушені внаслідок рішень, дій чи бездіяльності державних реєстраторів, мають звертатися до Колегії Мін’юсту з розгляду скарг у сфері державної реєстрації! Але це потрібно зробити вчасно: протягом 60 календарних днів з дня прийняття рішення, що оскаржується, або з дня, коли особа дізналася чи могла дізнатися про порушення її прав відповідною дією чи бездіяльністю державного реєстратора», — йдеться у повідомленні.

Онищук зауважила, що Міністерство юстиції України сповідує принцип верховенства права, тому може діяти виключно у межах повноважень і у спосіб, передбачений Конституцією і законами України.

Якщо вказані строки були пропущені, не потрібно гаяти часу. «Громадянам і бізнес-спільності важливо обрати правильний та ефективний спосіб захисту своїх майнових прав.

У випадку недотримання строків адміністративного оскарження реєстраційних дій, варто не втрачати дорогоцінний час, а одразу звертатися до суду», — підкреслила Оніщук.

Чи потрібно вносити відомості до державного реєстру щодо об’єктів нерухомого майна, приватизованих ще у 90-ті роки минулого століття? Це одне із найпопулярніших питань від інтернет-загалу, відповідь на яке однозначно ствердна.

«Аби убезпечити своє майно від рейдерських і шахрайських посягань, потрібно подбати про те, щоб речове право було зафіксовано не лише на паперових носіях, а й у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно», — акцентувала увагу заступник міністра юстиції.  

Раніше «Судово-юридична газета» писала про особливості держреєстрації прав на оренду земельних ділянок.

Також Мін’юст встановлює більш жорсткий контроль за діяльністю реєстраторів

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду