Добір на посади державної служби під час карантину: нюанси та особливості

11:38, 9 мая 2020
У НАДС відповіли на сім питань.
Добір на посади державної служби під час карантину: нюанси та особливості
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне агентство України з питань державної служби відповіло на деякі питання громадян. Інформацію оприлюднили у прес-службі НАДС.

Чи є порушенням видання наказу про переведення державного службовця (категорії В) на рівнозначну посаду в період дії карантину?

Переведення державних службовців, які працюють в державному органі має відбуватися відповідно до статті 41 Закону України «Про державну службу». Норми вищевказаної статті на період встановлення карантину не обмежувалися та не призупинялися.

Щодо переведення державних службовців, які були призначені відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 22.04.2020 № 290, то слід утриматися від переведення таких службовців, призначених на державну службу шляхом укладення контрактів на підставі Типового контракту, на рівнозначні або нижчі посади на період дії цього Порядку.

Додатково інформуємо, що відповідно до статті 65 Закону підставою для притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності є вчинення ним дисциплінарного проступку, тобто протиправної винної дії або бездіяльності чи прийняття рішення, що полягає у невиконанні або неналежному виконанні державним службовцем своїх посадових обов’язків та інших вимог, встановлених Законом та іншими нормативно-правовими актами, за яке до нього може бути застосоване дисциплінарне стягнення

У зв'язку із зупиненням проведення конкурсів виникає питання застосування частини сьомої статті 31 Закону України "Про державну службу" щодо можливості тимчасового покладання виконання обов'язків за вакантною посадою без проведення конкурсу.

Згідно статті 31 Закону України «Про державну службу» тимчасове покладання виконання обов'язків за вакантною посадою можливе одночасно з прийняттям рішення про оголошення конкурсу на зайняття вакантної посади державної служби.

Відповідно до абзацу четвертого пункту 8 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 13.04.2020 № 553-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (далі – Закон) контракт про проходження державної служби укладається на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та до дня визначення суб’єктом призначення або керівником державної служби переможця (переможців) конкурсу.

Виходячи з аналізу вищевказаних норм Закону, так як прийняття рішення про оголошення конкурсу на зайняття вакантної посади державної служби є одним з етапів конкурсного відбору, то реалізація норми статті 31 щодо тимчасового покладання виконання обов’язків на період дії карантину не вбачається можливою.

Коли оприлюднюється інформація про прийняте рішення суб’єкта призначення або керівника державної служби в державному органі за результатами добору з призначення на вакантну посаду шляхом укладення контракту на Єдиному порталі вакансій державної служби: після прийняття рішення про укладення контракту чи після підписання розпорядження (наказу) про призначення на посаду?

Відповідно до пункту 24 Порядку призначення на посади державної служби на період дії карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затвердженого постановою КМУ від 22.04.2020 № 290 (далі - Порядок) інформація про прийняте рішення за результатами добору з призначення на вакантну посаду шляхом укладення контракту оприлюднюється на Єдиному порталі вакансій державної служби протягом одного робочого дня після отримання рішення суб’єкта призначення або керівника державної служби в державному органі.

Згідно з пунктом 22 вищевказаного Порядку рішення про призначення на посаду державної служби приймається суб’єктом призначення або керівником державної служби в державному органі після підписання контракту. Таке рішення оформляється шляхом видання відповідного наказу (розпорядження).

Інформація, що не відповідає вимогам, визначеним пунктом 16 Порядку, в тому числі неправильно заповнена заява або резюме, не розглядається. Чи потрібно службі управління персоналом повідомляти про це осіб, які подали інформацію?

Відповідно до пункту 19 Порядку інформація, що надходить від осіб, які виявили бажання взяти участь у доборі з призначення на вакантну посаду, не пізніше ніж протягом трьох робочих днів з дня її надходження розглядається службою управління персоналом державного органу, на вакантну посаду в якому прийнято відповідне рішення про необхідність призначення. Термінів щодо повідомлення осіб, які виявили бажання взяти участь у доборі з призначення на вакантну посаду Порядком не передбачено.

Разом з цим, звертаємо увагу, що інформація, яка надходить від осіб, які виявили бажання взяти участь у доборі з призначення на вакантну посаду на Єдиний портал вакансій державної служби погоджується службами управління персоналу та береться до розгляду, якщо на етапі погодження виявляється невідповідність поданої інформації пункту 16 Порядку, така інформація повертається особі і вона може виправити її та подати заново, якщо не закінчився відведений термін на її подання.

На якому етапі підписується контракт? Чи потрібно окремо видавати наказ за результатами добору? Коли оприлюднюється інформація (який наказ) про прийняте рішення за результатами добору:

- попередній наказ (якщо такий видається);

- чи наказ про призначення на посаду?

Підписання контракту відбувається відповідно до пункту 21 Порядку після прийняття відповідного рішення суб’єктом призначення або керівником державної служби в державному органі на основі обґрунтованого подання від уповноваженої особи, яка проводила співбесіду.

Разом з цим, звертаємо увагу, що відповідно до пункту 22 Порядку рішення про призначення на посаду державної служби приймається суб’єктом призначення або керівником державної служби в державному органі після підписання контракту. Таке рішення оформляється шляхом видання відповідного наказу (розпорядження).

Додатково інформуємо, що інформація про прийняте рішення за результатами добору з призначення на вакантну посаду шляхом укладення контракту оприлюднюється на Єдиному порталі вакансій державної служби протягом одного робочого дня після отримання рішення суб’єкта призначення або керівника державної служби в державному органі.

Чи необхідно встановлювати випробування для осіб, призначених уперше на державну службу?

Особа, призначена відповідно до Порядку, набуває статусу державного службовця.

Звертаємо увагу, що відповідно до абзацу четвертого пункту 8 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 13.04.2020 № 553-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» контракт про проходження державної служби укладається на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та до дня визначення суб’єктом призначення або керівником державної служби переможця (переможців) конкурсу.

Враховуючи вищевикладене, до призначеної особи на вакантну посаду шляхом укладення з нею контракту в повній мірі застосовуються норми частини другої статті 35 Закону України «Про державну службу».

Чи має наміри НАДС терміново звернутися до КМУ з вимогою скасування протиправно ініційованих змін до Порядку проведення конкурсу, щодо звернення до ВРУ про скасування змін та повернення норм закону про держслужбу в частині проведення конкурсів? Та чи має намір НАДС оскаржити до ДБР результати проведених конкурсним комітетом секретаріату КМУ доборів на посади кат. "А" в останні дні? Дякую за відповіді.

Відповідно до статті 3 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» центральні органи виконавчої влади у своїй діяльності керуються Конституцією України, цим та іншими законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства України.

Організація, повноваження і порядок діяльності центральних органів виконавчої влади визначаються Конституцією України, цим та іншими законами України.

Положення про центральні органи виконавчої влади затверджує Кабінет Міністрів України.

Основні завдання, функції та повноваження НАДС чітко визначені в положенні про Національне агентство України з питань державної служби, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 500.

А як всім відомо, на сьогоднішній день, відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Кабмін затвердить типову форму контракту на державній службі.

Також ми писали, хто і як на державній службі може працювати дистанційно.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Борис Продан
    Борис Продан
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Дмитро Шмигельський
    Дмитро Шмигельський
    суддя Деснянського районного суду міста Києва