Арахамія оцінив можливість проведення місцевих виборів під час пандемії коронавірусу

14:47, 19 мая 2020
Фізично місцеві вибори, які заплановані на жовтень, зупинити неможливо: глава фракції «Слуга народу».
Арахамія оцінив можливість проведення місцевих виборів під час пандемії коронавірусу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що місцеві вибори в Україні неможливо перенести.  Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Я, чесно кажучи, не розумію, навіть якщо буде нова хвиля пандемії, у який спосіб це (перенести місцеві вибори - ІФ) можна зробити, адже це треба вносити зміни до Конституції. А зміни до Конституції - це дві сесії треба провести, тобто фізично вибори зупинити неможливо», — сказав Арахамія в інтерв'ю.

За його словами, говорити про проведення виборів у режимі онлайн ще рано, тому що для цього необхідно врегулювати в державному масштабі низку питань, чим наразі й займається міністерство цифрової трансформації.

«Колись ми отримаємо все-таки єдиний демографічний реєстр і будемо розуміти, скільки в країні людей, де ці люди, де вони проживають і де вони голосують. Ось тоді можна реально вводити цей диджитал ID і людині давати можливість голосувати», — сказав голова фракції.

Арахамія нагадав, що шанси провести місцеві вибори на всій території України, зокрема й в окупованому Донбасі, ще залишаються, хоча і малоймовірні.

«З розширенням формату (української делегації в Тристоронній контактній групі на переговорах у Мінську — ІФ) все заворушилося набагато швидше. Справді, коли ми підключили голів комітетів, цей процес ожив, і є позитивна динаміка. Але поки що це (проведення виборів на всій території України, включаючи окупований Донбас — ІФ) виглядає малореалістично. Хоча, як і раніше, є ще шанси», — зазначив депутат.

Арахамія наголосив, що позиція України не змінилася — спочатку компонент безпеки, встановлення контролю над кордонами й тільки потім політичний компонент.

Додамо, вибори до органів місцевого самоврядування у всій Україні заплановано на 25 жовтня поточного року.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що влада прагне провести місцеві вибори у жовтні, в тому числі і на території ОРДЛО, але тільки за певних умов. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді