Порядок державної реєстрації розірвання шлюбу

20:34, 18 августа 2020
Українцям потрібно знати деякі аспекти.
Порядок державної реєстрації розірвання шлюбу
baryshivska-gromada.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Дніпро повідомило про порядок розірвання шлюбу державним органом реєстрації актів цивільного стану, врегульований статтями 106 та 107 Сімейного кодексу України. Інформацію оприлюднили на офіційному сайті відомства.

Розірвання шлюбу через відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Подружжя, яке не має спільних неповнолітніх дітей, має право подати заяву про розірвання шлюбу до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання одного з подружжя.

Аби подати заяву про державну реєстрацію розірвання шлюбу, потрібно мати при собі такі документи: свідоцтво про шлюб, паспорт та паспортний документ.

Якщо один із подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву до відділу ДРАЦС, таку заяву, нотаріально засвідчену або прирівняну до неї, від його імені може подати другий з подружжя або представник. Повноваження представника мають ґрунтуватися на нотаріально посвідченій довіреності.

Також органи ДРАЦС можуть розірвати шлюб за заявою лише одного з подружжя, якщо другий з подружжя визнаний:

— недієздатним (особа визнається недієздатною судом, коли вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними);

— безвісно відсутнім (безвісно відсутньою особа визнається судом, коли за місцем її постійного проживання протягом останнього року не має інформації про місце перебування такої особи).

Державна реєстрація розірвання шлюбу проходить після спливу одного місяця від дня подання заяви подружжя, яке не має спільних неповнолітніх дітей, якщо заява не була відкликана.

Орган ДРАЦС складає актовий запис про державну реєстрацію розірвання шлюбу після того, як громадяни прийшли у зазначений день та надали документи для складання актового запису. Свідоцтво про розірвання шлюбу видається кожному з подружжя у цей же день.

Якщо подружжя через поважну причину не може з’явитися до відділу ДРАЦС для державної реєстрації розірвання шлюбу в установлений для них день, строк такої реєстрації на письмове прохання подружжя може бути перенесений на інший день. При цьому строк перенесення державної реєстрації розірвання шлюбу не може перевищувати одного року з дня подання заяви.

Моментом припинення шлюбу в разі його розірвання державним органом реєстрації актів цивільного стану є день реєстрації розірвання шлюбу, що визначено частиною 1 статті 114 Сімейного кодексу України.

Розірвання шлюбу в судовому порядку

Сімейний кодекс України також передбачає перелік випадків, коли шлюб між чоловіком та дружиною не може бути розірваний органами ДРАЦС, при цьому необхідне звернення до суду із позовом про припинення шлюбу.

До таких випадків належать такі ситуації:

— подружжя виявляє спільну згоду на припинення шлюбу, при цьому має одну чи декілька неповнолітніх дітей;

— ініціатива щодо припинення шлюбу виходить лише від одного з подружжя, незалежно від наявності або відсутності дітей.

Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви. В разі розірвання шлюбу судом шлюб припиняється у день набрання чинності рішення суду про розірвання шлюбу (частина 2 статті 114 Сімейного кодексу України).

Раніше «Судово-юридична газета» писала про позицію КЦС ВС щодо презумпції спільності права власності подружжя на майно, яке набуте в період шлюбу.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України