Офіс Генпрокурора прозвітував про поновлення розслідування кримінальних проваджень щодо катувань

09:08, 3 сентября 2020
За 8 місяців 2020 року за вчинення катувань було повідомлено про підозру 18 правоохоронцям.
Офіс Генпрокурора прозвітував про поновлення розслідування кримінальних проваджень щодо катувань
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Офіс Генерального прокурора поновив розслідування кримінальних проваджень із групи справ «Каверзін/Афанасьєв/Бєлоусов», в яких встановлені порушення Європейським судом з прав людини. Про це під час дебатів у рамках засідання Комітету міністрів Ради Європи, присвяченого нагляду за виконанням рішень ЄСПЛ, повідомив керівник Департаменту міжнародно-правового співробітництва Дмитро Літкевич.

Захід відбувається з 1 до 3 вересня у Страсбурзі.

Понад 70 справ щодо катувань та інших форм неналежного поводження ще з 2013 року перебувають на контролі Комітету міністрів Ради Європи. ЄСПЛ встановив порушення в них Україною Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод через неналежне поводження з особами, які перебували під контролем держави, та неефективність розслідування кримінальних проваджень за такими фактами.

Починаючи з травня поточного року, стан розслідування кримінальних проваджень цієї категорії взято на контроль Офісу Генерального прокурора. Вдалося значно активізувати хід розслідування кримінальних проваджень, пов’язаних із застосуванням насильства з боку правоохоронців – за 8 місяців цього року за вчинення катувань було повідомлено про підозру 18 правоохоронцям.

«За результатами проведеного прокурорами підрозділу з протидії катуванням аналізу, керівництвом Офісу Генерального прокурора скасовано 27 незаконних постанов слідчих про закриття таких кримінальних проваджень, у 30 провадженнях надано детальні вказівки з урахуванням наявних рішень Європейського суду з прав людини. Типовими недоліками розслідувань в них є нездійснення упродовж тривалого часу необхідних слідчих дій, порушення вимог законодавства при складанні процесуальних документів, неправильна кваліфікація правопорушень. До кінця року заплановано провести вивчення стану розслідування усіх кримінальних проваджень у групі справ «Каверзін/Афанасьєв/Бєлоусов», а також вжити заходів щодо забезпечення ефективного розслідування по кожному з них», – йдеться у повідомленні.

Зауважимо, що протидія порушенню прав людини співробітниками правоохоронних органів – пріоритет діяльності органів правопорядку та прокуратури, визначений Генеральним прокурором Іриною Венедіктовою на 2020 рік.

Нагадаємо, в Офісі Генпрокурора створений профільний Департамент процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про катування та інші серйозні порушення прав громадян з боку правоохоронних органів.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала коментар начальника Департаменту ОГП Юрія Бєлоусова про те, які перепони виникають на шляху ефективного розслідування катувань та що відбувається з кримінальними провадженнями, які перебувають на контролі КМРЄ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області