Всенародне опитування: у Зеленського пояснили питання про скорочення кількості нардепів

11:01, 16 октября 2020
300 народних депутатів цілком виправдано та відповідає реформі децентралізації: ОП.
Всенародне опитування: у Зеленського пояснили питання про скорочення кількості нардепів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вчорашні традиційні системи управління далеко не завжди спроможні адекватно відповісти на нові виклики та кризи. Тому Президент пропонує зменшити кількість нардепів. Адже 300 народних обранців є «абсолютно виправданою кількістю депутатів з урахуванням нового адміністративно-територіального устрою країни». Про це йдеться у повідомленні Офісу Президента, яке присвячене третьому питанню всенародного опитування.

Зазначається, що зменшення кількості нардепів Володимир Зеленський обіцяв у своїй передвиборчій програмі.

«Тому ще в серпні 2019 року Президент Володимир Зеленський на виконання своєї передвиборчої програми ініціював законопроєкт про внесення змін до Конституції, яким, зокрема, пропонується зменшити кількість народних депутатів до трьохсот. Цей законопроєкт уже був попередньо схвалений Верховною Радою та проаналізований Конституційним Судом, який дійшов висновку про те, що ініціатива Глави держави відповідає вимогам Основного закону.

Для реалізації цієї ініціативи потрібне фінальне голосування парламенту з результатом не менше 300 голосів «за». Це неможливо реалізувати силами виключно фракції партії «Слуга Народу», яка підтримує курс Володимира Зеленського. Саме тому Президент запропонував народу сказати своє слово та остаточно переконати політиків, що не варто чіплятися за більшу кількість мандатів у Верховній Раді. Кількість точно не дорівнює якості», — сказано у повідомленні.

Якщо люди скажуть «так» на питання про скорочення нардепів, жоден політик не зможе заперечити волю народу, впевнені в ОП.

Також така ініціатива пояснюється реформою децентралізації. Адже після зміни балансу між центральною та місцевою владою «виникла потреба і в більшій концентрації фаховості на рівні національного парламенту». «Звична для нас кількість народних депутатів України є завеликою та породжує спокусу для численних гравців з об’ємним лобістським ресурсом дарувати місця у списках своїх партій як винагороду за багатолітнє попутництво. Вважаємо, що депутатський мандат не може бути винагородою. Зменшення кількості народних обранців може позитивно позначитися на якості представництва інтересів виборців. Зросте конкуренція за депутатський мандат. Парламент стане ще професійнішим, що конче необхідно державі сьогодні», — йдеться у повідомленні.  

Наприкінці в ОП наголосили, що довго «шлях для держави обирався фактично за участю дуже вузького кола громадян».

«Саме це запропонував змінити Президент, запровадивши практику реального народовладдя в Україні», — додали в ОП.

 Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що Президент озвучив три питання всенародного опитування, яке відбудеться 25 жовтня. 

Також стало відомо, за чиї гроші проведуть всенародне опитування.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва