Державні реєстратори зможуть перевіряти достовірність судових рішень онлайн

13:45, 26 октября 2020
Відтепер державні реєстратори та нотаріуси можуть отримувати повний текст судового рішення при розгляді заяв у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.
Державні реєстратори зможуть перевіряти достовірність судових рішень онлайн
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Державне підприємство «Національні інформаційні системи» запровадило інформаційний обмін з Державною судовою адміністрацією України (ДСА). Відтепер державні реєстратори та нотаріуси можуть отримувати повний текст судового рішення при розгляді заяв у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.  Про це інформує пресслужба Міністерства юстиції України.

«Інформаційний обмін з ДСА – це черговий крок у рамках реалізації антирейдерських заходів в Україні. Він унеможливить незаконну перереєстрацію права власності, інших речових прав на нерухоме майно на підставі заяв з використанням завідомо підроблених рішень та ухвал суду, а це означає додаткові гарантії захисту права власності в Україні» - наголосив генеральний директор ДП «НАІС» Олексій Бережний.

За його словами, однією з підстав для зміни речових прав на нерухомість є рішення суду. У таких випадках заявник надає реєстратору рішення суду, проте єдиною можливістю перевірити справжність рішення, чи вступило воно в силу тощо, був письмовий запит до відповідного  суду. Водночас у публічній версії Єдиного реєстру судових рішень низка важливих даних не розкриваються (замість конкретних імен та адрес використовуються Особа 1, Особа 2, Адреса 1, Адреса 2). Це дозволяло рейдерам знаходити будь-яке більш менш схоже по суті судове рішення та підставляти потрібні імена та адреси.

Нововведення дозволять реєстраторам перевіряти справжність рішення безпосередньо у Єдиному реєстрі судових рішень, отримуючи повну інформацію, що включає сторони справи, адреси тощо, у режимі онлайн.

Інструкція користувача у частині інформаційної взаємодії з Єдиним державним реєстром судових рішень розміщена за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВС роз’яснив підстави для розірвання договору оренди землі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва