Як відновити втрачений нотаріально оформлений документ: роз’яснення Мін’юсту

11:03, 2 ноября 2020
Дещо особливою є процедура видачі дублікатів документів спадкоємцям померлого.
Як відновити втрачений нотаріально оформлений документ: роз’яснення Мін’юсту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Із кожним могла статися така неприємна ситуація, коли ви загубили або втратили важливий документ. А ще гірше – якщо це був нотаріально завірений документ, наприклад, договір купівлі-продажу нерухомості або заповіт. Міністерство юстиції розповіло, що у разі втрати або зіпсування документа, посвідченого або виданого нотаріусом, за письмовою заявою осіб, за дорученням яких або щодо яких вчинялася нотаріальна дія, видається дублікат документа.

Дублікат нотаріальних документів – це другий екземпляр, який має таку ж юридичну силу, як і його оригінал. У дублікаті повністю відновлено текст оригіналу документа.

Для отримання дубліката документа фізична особа має подати нотаріусу:

  • документ, що посвідчує особу (паспорт, тимчасова посвідка на постійне проживання тощо);
  • довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • якщо за видачею дубліката документа звернувся представник заявника – на підтвердження представницьких повноважень він має подати нотаріально посвідчену довіреність (із чітким зазначенням, що представник має право представляти інтереси особи в органах нотаріату з питань отримання дублікатів документів).

Дещо особливою є процедура видачі дублікатів документів спадкоємцям померлого.

Так, дублікати документів, посвідчених або виданих нотаріусом, можуть бути видані за письмовою заявою спадкоємців осіб, за дорученням яких або щодо яких вчинялася нотаріальна дія, а також виконавця заповіту та на запит нотаріуса, яким заведено спадкову справу. У цьому разі нотаріусу, крім свідоцтва про смерть таких осіб, подаються документи, що підтверджують родинні стосунки (свідоцтво виконавця заповіту).

Дублікат заповіту може бути виданий зазначеним у заповіті спадкоємцям після подання ними свідоцтва про смерть заповідача.

Якщо за видачею дубліката документа звернувся представник юридичної особи – він має надати нотаріусу установчі документи юридичної особи на підтвердження її правоздатності та дієздатності, а також документи на підтвердження своїх повноважень.

Дублікати документів, посвідчених або виданих нотаріусом, можуть бути видані також за письмовою заявою правонаступників осіб, за дорученням яких або щодо яких вчинялася нотаріальна дія, а дублікат іпотечного договору – в тому числі за письмовою заявою іпотекодержателя за іпотечним договором.

За загальним правилом дублікат робить той, хто видавав документ. Якщо ж нотаріус вже припинив свою діяльність – дублікат можна отримати в державному нотаріальному архіві.

Зазначається, що після видачі дубліката оригінал документа втрачає свою юридичну силу.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Мін’юст уніфікує критерії визначення відповідальності за реєстраційні порушення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси