Мін’юст уніфікує критерії визначення відповідальності за реєстраційні порушення

19:34, 9 октября 2020
У питанні ж притягнення до відповідальності реєстраторів не має бути жодних компромісів: Ольга Оніщук.
Мін’юст уніфікує критерії визначення відповідальності за реєстраційні порушення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Існуючі процедури і механізми контролю у сфері державної реєстрації потребують удосконалення. Заходи реагування на порушення законодавства у сфері державної реєстрації мають бути адекватними, а санкції — співмірними характеру порушень. Про це зазначила заступниця Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук, передає пресслужба міністерства.

З огляду на це, наразі триває напрацювання комплексних змін до Порядку здійснення Міністерством юстиції контролю за діяльністю у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2016 року № 990.

Зокрема, за словами заступниці очільника Мін’юсту, планується уніфікувати види порушень у двох основних напрямах державної реєстрації – нерухомості і бізнесу, визначивши приблизний перелік одноразових грубих і неодноразових істотних порушень законодавства, що регулює питання державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, а також юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

«Такі зміни мають покласти край будь-яким сумнівам у неупередженості під час проведення спеціальних перевірок діяльності державних реєстраторів у реєстрах, а також наріканням на широкі дискреційні повноваження Мін’юсту в частині визначення ступеня відповідальності за порушення у сфері державної реєстрації», – повідомила Ольга Оніщук.

Так, на думку заступниці міністра, якщо реєстраційні порушення були допущені, наприклад, через збої в роботі державних та єдиних реєстрів – це не може стати підставою для притягнення реєстраторів до відповідальності.

«У питанні ж притягнення до відповідальності суб’єктів державної реєстрації, які допускають очевидні, грубі порушення законодавства, не повинно бути жодних компромісів: якщо реєстратор провів незаконні реєстраційні дії, він має понести справедливе покарання», – додала заступниця очільника профільного відомства.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, Нотаріальна палата і Мін’юст обговорили результати і перспективи ефективної співпраці. 

Також ми детально писали про реформу нотаріату в Україні. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва