Обмеження доступу до судових рішень: РАУ звернулась до ДСА та Генпрокурора

21:00, 11 ноября 2020
Рада адвокатів звертає увагу на те, що тотальне обмеження перегляду копій судових рішень незаконно обмежує право кожного на доступ до судових рішень у порядку, визначеному Законом.
Обмеження доступу до судових рішень: РАУ звернулась до ДСА та Генпрокурора
unba.org.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

РАУ звернулась до Державної судової адміністрації України та Офісу Генерального прокурора з приводу недопустимості безпідставного обмеження доступу до судових рішень на підставі звернень прокурорів. Про це йдеться у рішенні Ради адвокатів України від 15 жовтня 2020 року.

Ідеться про засекречення прокурорами органів прокуратури судових рішень у 2019 - 2020 роках та їх виконання. Загальна кількість копій судових рішень, до яких обмежено доступ, становить 36 827.

«Згідно з отриманою відповіддю, за інформацією адміністратора Єдиного державного реєстру судових рішень Державного підприємства «Інформаційні судові системи» на підставі звернень прокурорів органів прокуратури обмежено перегляд в Реєстрі в режимі повного та загального доступу: з 01 січня 2019 р. по 31 грудня 2019 р. до 4308 електронних копій судових рішень; з 01 січня 2020 р. до 20 серпня 2020 р. до 2243 електронних копій судових рішень», - йдеться у рішенні РАУ.

НААУ також стало відомо, що в Єдиному державному реєстрі судових рішень є судові рішення, які нібито засекречуються прокурорами органів прокуратури. Однак такі судові рішення ухвалювалися у відкритому судовому засіданні та не підлягали захисту від розголошення.

Крім того, стороною обвинувачення часто ініціюється закриття доступу до судових рішень необґрунтовано, проте адміністратор Реєстру задовольняє звернення прокурорів та слідчих, не перевіряючи законні підстави для такого обмеження.

Рада адвокатів України звертає увагу на те, що такі дії суперечать вимогам Закону України «Про доступ до судових рішень», зокрема, тотальне обмеження перегляду копій судових рішень незаконно обмежує право кожного на доступ до судових рішень у порядку, визначеному цим Законом.

«Згідно з вимогами частини 1 статті 27 КПК України учасники судового провадження, а також особи, які не брали участі у кримінальному провадженні, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов’язки, не можуть бути обмежені у праві на отримання в суді як усної, так і письмової інформації щодо результатів судового розгляду та у праві на ознайомлення з процесуальними рішеннями й отримання їх копій. Ніхто не може бути обмежений у праві на отримання в суді інформації про дату, час і місце судового розгляду та про ухвалені в ньому судові рішення, крім випадків, установлених законом», - наголошує РАУ.

Рада адвокатів України звертає увагу, що порядок доступу до судового рішення врегульований Законом України «Про доступ до судових рішень».

Вказаним Законом регулюються відносини щодо забезпечення доступу до судових рішень (рішень, судових наказів, постанов, вироків, ухвал), ухвалених судами загальної юрисдикції, та ведення Єдиного державного реєстру судових рішень (стаття 1). Тобто він розповсюджується і на рішення, які ухвалюються за правилами і в порядку КПК України.

Відповідно до частини 2 статті 2 цього Закону усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання, крім ухвал про арешт майна та тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальних провадженнях, які підлягають оприлюдненню не раніше дня їх звернення до виконання.

Відповідно до частини 3 статті 3 Закону суд загальної юрисдикції вносить до Реєстру всі судові рішення і окремі думки суддів, викладені у письмовій формі, не пізніше наступного дня після їх ухвалення або виготовлення повного тексту.

Частиною першою статті 4 Закону передбачено: судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному вебпорталі судової влади України.

Згідно з частиною 4 статті 4 Закону обмеження права вільного користування офіційним вебпорталом судової влади України допускається настільки, наскільки це необхідно для захисту інформації, яка за рішенням суду щодо розгляду справи у закритому судовому засіданні підлягає захисту від розголошення.

Загальний доступ до ухвал про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи, про відмову у задоволенні клопотання про обшук житла чи іншого володіння особи, про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії, про відмову у задоволенні клопотання про проведення негласної слідчої (розшукової) дії забезпечується через один рік після внесення таких ухвал до Реєстру.

Якщо судове рішення містить державну таємницю із відображенням інформації, включеної до Зводу відомостей, що становлять державну таємницю, то на таке рішення може бути накладений гриф секретності відповідно до вимог Закону України «Про державну таємницю». У такому випадку доступ до рішення, яке містить державну таємницю, також обмежується.

В усіх інших випадках рішення суддів є обов’язковими для відкритого відображення в Реєстрі.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Рада адвокатів України зазначає, що адвокат не має права отримувати на адвокатський запит оригінали документів, а лише копії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді