У Слузі народу назвали п’ять причин легалізувати медичний канабіс в Україні

14:53, 17 ноября 2020
У Слузі народу вирішили зайнятися легалізацією канабісу.
У Слузі народу назвали п’ять причин легалізувати медичний канабіс в Україні
konopravda.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Депутат від «Слуги Народу» Олександр Санченко зазначив, що легалізація канабісу в медичних цілях – важливе питання для більшості українців. За його словами, є принаймні 5 конкретних причин, чому в Україні потрібно піти на такий крок, передає офіційний сайт «СН».

Причина №1.

Звільнимо від болю понад 2 мільйони українців

Канабіс має понад 15 показань для використання: при хронічних болях, для паліативної допомоги в лікуванні раку, при нудоті, ПТСР, тривожних станах, розсіяному склерозі, запальних захворюваннях кишківника, депресії, анорексії, дегенеративних неврологічних станах, епілепсії, хворобах Альцгеймера та Паркінсона. Таких пацієнтів в Україні налічується понад 2 мільйони – всі вони мають право жити без постійного нестерпного болю.

З цієї кількості 1 мільйон – онкохворі. Канабіс може допомагати їм легше переносити хіміотерапію – він пригнічує нудоту, збільшує апетит та знеболює. Але на відміну від сильних опіоїдів, не викликає залежності та не загрожує пацієнту передозуванням.

Ліки на основі канабісу також можуть допомогти в лікуванні бійців із посттравматичним синдромом. Це психоемоційна травма, яка може проявлятися по-різному: нав’язливі думки, нічні жахіття, так звані «флешбеки» з неприємними спогадами, надмірна збудливість і спалахи агресії.

Це болюче для України питання. Адже за даними пацієнтської організації «100% життя», з 300 тисяч українських військових, які брали участь у війні, тільки 3,5% отримали психологічну допомогу. Водночас 10-20% ветеранів замислюються про суїцид.

Причина №2.

Інвестиції в економіку та надходження до бюджету

Легалізація медичного канабісу дозволить вивести чорний ринок з тіні. Знову згадаю експертів з організації «100% життя»: вони оцінили можливі надходження до українського бюджету у 7,9 мільярда євро. Звісно, ці цифри поки приблизні. Але на досвіді країн, які вже легалізували канабіс, ми бачимо, що вони є цілком реальними.

Причина №3.

Наукова та медична діяльність, розробка ліків

У світі написали вже понад 17 тисяч наукових робіт про вплив канабіноїдів на людину та про те, що недоречно відносити їх до небезпечних наркотичних речовин. Тим часом в Україні досі заборонено проводити наукові досліди з використанням канабісу. Наше законодавство вважає вчених, які досліджують канабіс, злочинцями. І передбачає для них кримінальну відповідальність.

В Україні є всі умови для вирощування канабісу – сприятливий клімат і ґрунти. Якщо ми дозволимо виробляти з нього сировину, зможемо використовувати її для створення доступних і якісних ліків.

Для прикладу візьмемо мак. Засаджувати ним власні ділянки українцям заборонено – за це можна загриміти за грати на 7 років. Втім, ті, хто має відповідні ліцензії, можуть вирощувати мак під контролем поліції. Робити з нього ліки, які відпускають за рецептами або віддають до лікарень.

Чому б так само не робити з канабісом? Тим паче – його можна використати для вироблення безлічі форм лікарських засобів.

Причина №4.

Створення робочих місць та розвиток промисловості

Використання канабісу може дати нове життя аграрній промисловості. З технічних конопель, за підрахунками американських аграріїв, можна зробити понад 25 тисяч найменувань продукції: одяг, біодобавки, косметика, папір, текстиль, біопластик, товари для тварин, будматеріали та інше.

Цю рослину можна використовувати на 100%, не викидаючи нічого. Наприклад, після переробки конопляного стебла залишається пил. В країнах ЄС його не утилізують, а роблять з нього спеціальні гранули, які додають до дорожнього покриття – так воно стає міцнішим і довше служить.

Для цього потрібно віднести коноплі до переліку сільськогосподарських рослин. Таким чином, вони зможуть стимулювати розвиток аграрної та фармацевтичної галузей, сприяти появі нових виробництв та приваблювати інвестиції.

Причина №5.

Україна – прогресивна країна на міжнародній арені

Медичне використання канабісу тією чи іншою мірою легалізоване в понад 50 країнах світу. Серед них європейські: Польща, Данія, Австрія, Італія, Швейцарія, Фінляндія. В Ізраїлі дозволили вживати марихуану під контролем лікаря ще з 1994 року. Також медичний канабіс дозволений у Туреччині, Перу, Таїланді, Замбії.

Повністю заборонили вживання канабісу Україна, Вірменія, Білорусь, Азербайджан, Китай, Єгипет, Ірак, Афганістан, Саудівська Аравія.

«Я мрію, щоб Україна опинилася у першому списку.

Що ми пропонуємо?

Що можна зробити відносно швидко і позбавити страждань 2 мільйони пацієнтів? Перше – внести зміни до постанови Кабінету міністрів, які дозволять вивести канабіноїдні ліки з переліку заборонених. Таким чином ми відкриємо імпорт лікарських засобів на їхній основі та дамо можливість таким людям жити без болю.

Друге – ухвалити окремий законопроект про медичний канабіс, який би дозволив вирощування сировини на території України та створив справжній ринок. А це – робочі місця та мільйонні інвестиції в галузь. Ми впевнені, що виробництво має бути повністю під контролем держави, а перелік ліків із канабісом та їхній обіг повинно встановлювати МОЗ.

Можливо, такий закон потребуватиме більше часу та зустріне спротив опонентів закону і лобістів незаконного ринку марихуани. Але нас це не лякає. Вірю, що найближчим часом Україна долучиться до клубу країн, що вже давно легалізували медичний канабіс. І як народний депутат – усіляко цьому сприятиму», — додав він.

Нагадаємо, як писала «Судово-юридична газета», Офіс Президента пояснив винесення питання про легалізацію медичного канабісу на всенародне опитування. 

Додамо, за попередніми результатами, легалізацію медичного канабісу підтримали 64,88% українців.  

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси