Зеленський влаштував зустріч із учасниками трьох революцій: обговорили народовладдя, фото

17:27, 21 ноября 2020
Як забезпечити верховенство права, коли для частини суспільства вину визначає не суд, а соціальні мережі: Президент назвав завдання на шляху до народовладдя.
Зеленський влаштував зустріч із учасниками трьох революцій: обговорили народовладдя, фото
Источник фото: president.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У День Гідності та Свободи Президент України Володимир Зеленський у режимі відеозв'язку провів зустріч з учасниками революцій 1991, 2004, 2013-2014 років, захисниками держави та представниками інтелектуальної еліти. Це перше подібне спілкування керівництва країни. Про це повідомляє Офіс Президента.

Президент заявив, що здобутком трьох революцій є нова свідомість як громадян, так і влади. Кожен громадянин нашої держави знає – зміни справді можливі.

«Фраза «Від мене нічого не залежить» – це є на сьогодні міф. Точно зрозуміло, що разом ми можемо все. А кожен наступний правитель знатиме, що воля народу – вона є вирішальна, її неможливо зламати, проти неї неможливо і не потрібно йти», – сказав він.

На переконання Зеленського, нам як суспільству потрібно з холодною головою відповісти на питання: які уроки ми маємо винести з трьох революцій та як не повторювати помилок?

«На мою думку, ми досить легко та згуртовано об’єднуємося проти. Проти несправедливості, неправди, проти конкретного правителя, одним слово – проти чогось або проти когось. І коли це зникає, підсвідомо настає розслабленість. Ми забуваємо, що це тільки проміжна перемога, яка ще не означає дійсно настання змін», – зазначив Президент.

Глава держави вважає, що цим здебільшого користуються політики. І це призводить до нових революцій.

«Якби більша частина з того, що декларували у 2004 році, була виконана – не сталась би революція у 2013-му. Зрозуміло також, що у 2019-му наше суспільство ще раз підкреслило, що воно дуже незадоволене якістю тодішньої держави, і тому зробило свій вибір усупереч надіям старих еліт. Я вважаю, що то була деякою мірою електоральна революція», – сказав він.

Президент наголосив, що чинна влада сьогодні прагне та обов’язково запровадить інструмент народовладдя. Це – один зі шляхів, коли воля народу отримуватиме форму реальних, легітимних рішень. Коли громадянин матиме можливість бути почутим, не ризикуючи життям на барикадах.

Водночас існує низка завдань, які належить вирішити. Йдеться, зокрема, про те, як згуртувати суспільство не «проти», а «за». Чи здатні ми прийняти думку більшості, якщо вона суперечить власним поглядам? Де грань між свободою та анархією? Як захистити громадян від пропаганди, не порушуючи при цьому свободу слова? Як забезпечити верховенство права, коли для частини суспільства вину або невинуватість людини визначає не суд, а соціальні мережі?

На завершення зустрічі Президент запевнив, що нинішня влада обов’язково побудує меморіальний комплекс, присвячений Революції Гідності, й акцентував увагу на необхідності подальшого діалогу влади та громадськості.

У зустрічі взяли участь Прем'єр-міністр, представники Офісу Президента,  журналісти,  учасники Майдану та війни на сході України; активні учасники Революції Гідності та громадські діячі.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Президент записав відео із «Феофанії» та поздоровив українців із Днем Гідності та Свободи. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді