Рада Європи надала висновок щодо законопроекту про місцеві державні адміністрації в Україні

14:27, 3 декабря 2020
Деякі положення законопроекту викликають занепокоєння стосовно наслідків для місцевого самоврядування та поточної реформи децентралізації.
Рада Європи надала висновок щодо законопроекту про місцеві державні адміністрації в Україні
Джерело фото: poglyad.tv
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 1 грудня, ц. р. п. Даніель ПОПЕСКУ, Керівник Департаменту демократії та врядування Ради Європи представив народним депутатам України висновок Ради Європи щодо законопроєкту про місцеві державні адміністрації, передає slg-coe.org.ua.

Презентація відбулась протягом засідання підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та підкомітету з питань організації державної влади, державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, державних символів та нагород Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

У висновку, зокрема, розглядається питання відповідності законопроєкту № 4298 Європейській хартії місцевого самоврядування, особливо в сфері адміністративного нагляду за органами місцевого самоврядування, а також рекомендаціям Комітету міністрів з цього питання (Rec(1998)12 про нагляд за діяльністю органів місцевого самоврядування та Rec(2019)3 про нагляд за діяльністю органів місцевого самоврядування). У ньому також розглянуто практику інших держав-членів Ради Європи.

Багато положень проєкту Закону становлять рух в належному напрямі; водночас деякі викликають занепокоєння стосовно наслідків для місцевого самоврядування та поточної реформи децентралізації, тоді як інші, як видається, не відповідають положенням Хартії.

Висновок Ради Європи щодо проєкту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні», CEGG/LEX(2020)5 можна прочитати тут.

Висновок було підготовлено у відповідь на запит голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування в рамках Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

За підсумками засідання було погоджено, що Рада Європи долучиться до тематичних зустрічей, які планує організувати вищезгаданий Парламентський Комітет з метою доопрацювання законопроєкту і забезпечення його відповідності європейським стандартам.

Раніше депутати визначилися, коли запрацюють нові ЦНАПи та що буде з працівниками існуючих.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді