Як будуть утворюватися та працювати нові ЦНАПи: Рада ухвалила закон

18:31, 3 ноября 2020
Депутати визначилися, коли запрацюють нові ЦНАПи та що буде з працівниками існуючих.
Як будуть утворюватися та працювати нові ЦНАПи: Рада ухвалила закон
politarena.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг та удосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі» № 2679 від 26.12.2019.

 Законом вносяться зміни:

  • до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» в частині визначення того, що послуги надаються не через ЦНАП, а у ЦНАП;
  • до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» в частині надання можливості суб’єктам звернення користуватися не лише порталом електронних сервісів Міністерства юстиції, а також Єдиним державним вебпорталом електронних послуг;
  • до Законів України «Про Державний земельний кадастр» та «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» в частині заміни Єдиного державного порталу адміністративних послуг на Єдиний державний вебпортал електронних послуг;
  • до Закону України «Про адміністративні послуги».

(До речі, правильно зазначати саме «вебпортал», а не «веб-портал», оскільки саме така правка була внесена в законопроєкт до другого читання та врахована при голосуванні).

Що саме змінюється цим Законом, розповіла в соцмережах заступниця міністра цифрової трансформації України, дружина міністра юстиції Дениса Малюськи, Людмила Рабчинська.

  1. Мережа ЦНАП
  • Міські, селищні та сільські ради, що представляють інтереси 1469 територіальних громад, обов'язково створюватимуть ЦНАПи. А ЦНАП, що утворені районними держадміністраціями (за винятком м. Києва), будуть трансформовані.
  1. Доступ до адміністративних послуг
  • Кабмін отримав повноваження встановлювати критерії територіальної доступності ЦНАП, включаючи територіальні підрозділи та віддалені і пересувні робочі місця адміністраторів.
  1. Кількість послуг
  • Громадяни зможуть отримати всі наявні адміністративні послуги органів місцевого самоврядування в одному місці — у ЦНАП без черг.
  1. Якість послуг
  • Мінцифра може відстежувати та аналізувати якість надання адміністративних послуг у всіх ЦНАП.
  1. Подання заяв
  • Адміністратори ЦНАП можуть не лише допомогти громадянам із заповненням заяви, а й самостійно заповнити їх для заявника.
  1. Можливості громадян
  • Українці зможуть залишати зворотний зв’язок із зауваженнями та пропозиціями щодо якості послуг на вебсайті суб’єкта, у якого їх отримали.

Аналогічні враження від ухваленого закону і у нардепа Лариси Білозір.

«Судово-юридична газета» раніше розповідала, що законопроєкт № 2679  був покликаний вирішити низку проблем, зокрема розширити переліки адміністративних послуг, розширити мережу ЦНАПів, надати можливість отримувати результати адміністративних послуг не лише рекомендованим листом, а й іншими видами поштових відправлень.

Додатково, до другого читання депутати запропонували внести в законопроєкт чимало поправок, частину з яких було в результаті відхилено. Проте іншу частину врахував Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, а потім підтримала Верховна Рада.

Так, окремо від найменування та символіки ЦНАПи мають право використовувати позначення «Центр Дії».

Закон передбачає, у тому числі, створення пересувних робочих місць адміністраторів.

Перелік адміністративних послуг, які надаються через центр надання адміністративних послуг, буде визначатися органом, який прийняв рішення про утворення центру надання адміністративних послуг.

Серед запропонованих поправок в законопроєкт, є і такі що стосуються режиму робочого часу. Наприклад, прийом суб’єктів звернення в усіх центрах надання адміністративних послуг буде здійснюватися без перерви на обід, а в центрах надання адміністративних послуг, утворених Київською, Севастопольською міською, районною у місті Києві, Севастополі державною адміністрацією, міськими, селищними радами, - не менше одного дня на тиждень до двадцятої години.

В останніх випадках ЦНАП буде працювати не менше шести днів на тиждень та семи годин на день.

Утворення ЦНАПів буде здійснено в такі строки.

Міські, селищні, сільські ради, що представляють інтереси територіальних громад з населенням:

1) понад 10 тисяч мешканців - утворять центри надання адміністративних послуг до 1 січня 2023 року;

2) менше 10 тисяч мешканців - утворять центри надання адміністративних послуг (у разі виділення відповідного державного фінансування на будівництво, реконструкцію, облаштування приміщень та забезпечення обладнанням таких центрів) до 1 січня 2024 року.

При цьому зазначені органи місцевого самоврядування можуть утворювати такі центри за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету та інших незаборонених законодавством джерел без урахування таких строків.

Міські та селищні ради, що здійснюють свої повноваження в населених пунктах – адміністративних центрах районів (станом на 1 січня 2020 року), незалежно від кількості мешканців територіальної громади, зобов’язані утворити центри надання адміністративних послуг та прийняти (за потреби) майно центрів надання адміністративних послуг, утворених при районних державних адміністраціях, що ліквідуються, до 1 січня 2022 року.

За рішенням органу, який прийняв рішення про утворення центру надання адміністративних послуг, окремими завданнями адміністратора, пов’язаними з наданням адміністративних послуг, отриманням заяв та документів, видачею результатів надання адміністративних послуг, можуть наділятися старости.

Переведення державних службовців з посад адміністраторів, державних реєстраторів місцевих державних адміністрацій, які ліквідуються, на такі ж посади в органах місцевого самоврядування може здійснюватися за згодою сторін без проведення конкурсу. Спеціальна перевірка діяльності державного реєстратора у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань у такому випадку не здійснюється.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала яким депутати бачать державний нагляд за місцевим самоврядуванням.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді