Децентралізація влади: як депутати бачать державний нагляд за місцевим самоврядуванням

15:49, 19 октября 2020
Віталій Безгін розповів, хто буде за ким наглядати після впровадження реформи децентралізації.
Децентралізація влади: як депутати бачать державний нагляд за місцевим самоврядуванням
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нещодавно «Судово-юридична газета» розповідала про те, як Мінрегіон презентував парламентському  Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування проект нової редакції закону «Про місцеві державні адміністрації», наповнений юридичними ляпами, колізіями та прогалинами.

Законопроект має довгу назву «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації та розмежування повноважень із органами місцевого самоврядування», над ним працює робоча група, але сам він в Раду досі не внесений. Причина банальна – депутати планують зареєструвати вже погоджений текст законопроекту, тому над ним працює робоча група.

Це попри те, що 25 жовтня пройдуть вибори в територіальні громади та районні ради згідно з новим адміністративно-територіальним устроєм. Відповідно, кількість, роль та функції місцевих державних адміністрацій повинна бути змінена. Але, як виявилося, у владі з цього питання досі немає єдиної точки зору.

Первісно головною ідеєю було перерозподілити райони та прибрати місцеві державні адміністрації, передавши їх функції місцевому самоврядуванню. Замість них планувалося запровадити інститут префектів, повноваження яких були б обмежені наглядом за відповідністю актів місцевих рад Конституції.

За логікою, нові МДА повинні були б запрацювати одночасно з новими органами місцевого самоврядування, а за задумкою Мінрегіону, нова редакція закону повинна бути введена в дію з 1 січня 2021 року. Депутати навіть планували закласти в бюджет витрати на нові адміністрації, щоб вони ззапрацювали вже з 1 січня. І для цього їм необхідно було в стислі сроки до 1 січня реструктуризувати роботу держорганів на місцях.

Проте ні першого, ні другого варіанту не відбудеться внаслідок того, що не внесено зміни ані до Конституції, ані до законодавства. Крім того, частину РДА необхідно ліквідувати, бо кількість районів зменшилася, а інші реорганізовувати. Тобто ще протягом тривалого строку після місцевих виборів нові РДА точно не запрацюють.

Але депутати активно обговорюють законопроект, зокрема його «наглядову» частину. Як повідомив у соцмережах нардеп Віталій Безгін, який курує реформу децентралізації від парламенту, нардепи вже погодили, хто за ким наглядає.

«Наглядати» будуть таким чином:

- голова РДА за радами громад;

- голова ОДА за районними радами;

- Центральний орган виконавчої влади, якого визначить Кабінет Міністрів (в предметах відання якого місцеве самоврядування та регіональна політика), за обласними радами.

Місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування при виявленні нормативного акта, який порушує законодавство або Конституцію, будуть діяти таким чином:

- спочатку проведуть попередні консультації, без втручання в процес ухвалення рішення;

- нормативний акт буде проаналізований після його публікації на сайті органу місцевого самоврядування або його направлення в місцеву державну адміністрацію;

- протягом 30 днів Голова МДА повинен відреагувати;

- у разі виявлення порушення МДА письмово звертається в орган місцевого самоврядування з вимогою привести документ у відповідність законам/Конституції;

- у випадку бездіяльності органу місцевого самоврядування голова МДА звертається до суду, згідно зі статтею 144 Конституції України.

Проте досі не відомо, за якими саме актами повиннні наглядати МДА: всіма або тільки нормативними, або актами індівідуальної дї.

Горячі суперечки викликало питання про статус голів МДА. Робоча група визначилася, що вони мають бути державними службовцями.

 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Данило Гетманцев придумав, як оподатковувати Facebook, та подав відповідний законопроект.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді