Запуск електронного судочинства: Олексій Маловацький повідомив, з чого потрібно розпочати

15:55, 4 декабря 2020
За словами заступника голови ВРП, спочатку потрібно визначити перелік першочергових кроків.
Запуск електронного судочинства: Олексій Маловацький повідомив, з чого потрібно розпочати
Джерело фото: hcj.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В умовах карантину та хронічної нестачі бюджетних коштів на повідомлення сторін про розгляд справи особливого значення набуває впровадження електронного судочинства. Про це сказав заступник голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький під час онлайн-засідання підгрупи «Електронне правосуддя» галузевої робочої групи «Правова держава, юстиція», передає офіційний сайт ВРП.

Олексій Маловацький повідомив, що Вища рада правосуддя разом із Державною судовою адміністрацією України завершили розробку підсистеми «Електронне правосуддя» для ВРП, яка буде задіяна під час розгляду дисциплінарних скарг, заяв про втручання в роботу суддів.

«Наразі підсистема проходить тестування. Думаю, до нового року буде змога її запустити. В електронному форматі подаватимуть скарги, клопотання, заяви, пояснення, ознайомлюватимуться з матеріалами справ, у режимі відеоконференції братимуть участь у засіданнях Ради. Ми вирішили випробувати цю підсистему перед тим, як впроваджувати її в судах. Важливо, щоб суди якнайшвидше перейшли на електронне судочинство, забезпечивши, де це можливо, участь сторін у засіданнях в онлайн-режимі», – сказав Олексій Маловацький.

Заступник голови ВРП зауважив, що Рада уже зараз здійснює обмін інформацією в електронному форматі. «Ми приймаємо скарги від громадян з електронним підписом, у режимі відеоконференції ухвалили рішення про внесення Президенту подання про призначення 462 суддів, надаємо онлайн-доступ до матеріалів дисциплінарних справ. Ймовірно, що в разі запровадження жорсткого карантину засідання Ради також відбуватимуться в онлайн-режимі», – зазначив Олексій Маловацький.

Заступник голови ВРП також звернув увагу на потребу уніфікації програм та систем, які зараз використовують чи планують запровадити Міністерство цифрової трансформації України, Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Національне антикорупційне бюро України, Вищий антикорупційний суд.

Він запропонував учасникам підгрупи «Електронне правосуддя» галузевої робочої групи «Правова держава, юстиція», врахувавши позицію суддівської спільноти, визначити перелік першочергових кроків, необхідних для запуску електронного судочинства, та ініціювати внесення відповідних змін до процесуальних кодексів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що  Кабмін схвалив Концепцію розвитку штучного інтелекту в Україні, презентовану Міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій. 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва