Справа «Оптимумспецдеталь»: завершено розслідування стосовно сина Гладковського

17:14, 28 декабря 2020
Двоє осіб розробили злочинну схему постачання комплектуючих для військової техніки до підприємств «Укроборонпрому».
Справа «Оптимумспецдеталь»: завершено розслідування стосовно сина Гладковського
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне антикорупційне бюро України завершило розслідування справи Ігоря Гладковського - сина колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського. Він підозрюється в отриманні відкату на 950 тисяч гривень на оборонних контрактах. Про це інформує пресцентр Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. 

На сьогодні матеріали справи відкрито підозрюваному та його захисту для ознайомлення.

Зазначається, що це один з епізодів у справі ухилення від сплати майже 50 млн гривень податків на постачанні комплектуючих до військової техніки.

Так, за версією слідства, Гладковський разом зі ще низкою осіб у 2015-2017 рр. реалізували корупційну схему з постачання товарів невідомого походження підприємствам ДК "Укроборонпром" із використанням ТОВ "Оптимумспецдеталь" та інших суб’єктів господарювання.

"У 2015 році двоє осіб, які фактично здійснювали керування товариством "Оптимумспецдеталь", розробили злочинну схему постачання комплектуючих для військової техніки до державних підприємств Державного концерну "Укроборонпром" (далі - Концерн) з ухиленням від сплати податків з таких операцій.

До реалізації цієї злочинної схеми особи з метою отримання переваг для вищевказаного товариства під час фінансово-господарських відносин з державними підприємствами – учасниками Концерну залучили особу, близький родич якої на той час обіймав посади в Раді національної безпеки і оборони України та в Міжвідомчій комісії з питань оборонно-промислового комплексу.

У 2016 році організатори схеми звернулися до залученої особи, аби той вплинув на прийняття генеральним директором Державної компанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення "Укрспецекспорт" рішення щодо надання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги у сумі 7 млн гривень від Державної компанії на користь ДП «Житомирський бронетанковий завод», яке за ці кошти сплатило б свої фінансові зобов’язання товаристу "Оптимумспецдеталь" у договорах на постачання товарів.

Результатом виконання цих домовленостей, на які впливали родинні зв'язки особи, стало перерахування коштів спочатку на рахунки ДП «ЖБТЗ», а потім на рахунки ТОВ «Оптимумспецдеталь» у сумі 7 100 196 гривень.

Після легалізації отриманих коштів, особа за свої "послуги" отримала неправомірну вигоду, еквівалентну 950 тис. гривень", - сказано у повідомленні. 

Дії підозрюваного кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України, тобто одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, - генеральним директором Державної компанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення «Укрспецекспорт».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що розслідування стосовно посадовця ДФС, якого підозрюють в отриманні $50 000, завершено

А на Вінниччині судитимуть посадовців, які привласнили з бюджету понад 5,5 мільйонів гривень. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси