Українців попередили про новий вид шахрайства

14:55, 20 января 2021
Особи представляються потенційним жертвам як відомі та успішні фінансові компанії, які начебто мають великий досвід у сфері інвестицій та відмінну ділову репутацію з головними офісами в міжнародних фінансових столицях світу.
Українців попередили про новий вид шахрайства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України повідомила, що за останній квартал 2020 року було виявлено понад 40 проєктів, які пропонують фінансові послуги громадянам з метою подальшого незаконного заволодіння коштами. Про це йдеться у пресслужбі НКЦПФР.

«Цей перелік включає проєкти, які нібито працюють на ринку Форекс або з іншими фінансовими активами, а також проєкти, які вводять в оману громадян під виглядом співпраці з міжнародними фінансовими інвестиційними компаніями, та проєкти, які діють по вже знайомому українцям механізму надання надвеликого відсотка кешбеку під видання подарункових сертифікатів (сумнозвісний B2Bjewelry).  

Такі особи представляються потенційним жертвам як відомі та успішні фінансові компанії, які начебто мають великий досвід у сфері інвестицій та відмінну ділову репутацію з головними офісами в міжнародних фінансових столицях світу.  

Разом з тим, Комісія отримала інформацію від Європейських регуляторів щодо ряду компаній, які прикриваються квазіуспішними компаніями з торгівлі акціями та іншими фінансовими інструментами, з метою уникнення відповідальності в тих країнах, де вони пропонують такі послуги, облаштовують свої офіси у бізнес-центрах України. Наразі Комісія співпрацює з правоохоронними органами з метою притягнення відповідних осіб до відповідальності.

На думку Комісії – дії даних осіб не тільки завдають збитків діловій репутації нашої країни, як правової суверенної демократичної держави, вони також відлякують потенційних інвесторів.

Враховуючи активність сумнівних фінансових проєктів Комісія разом з законодавцями готує законопроєкт, який містить, зокрема, норми посилення боротьби зі зловживанням на ринках капіталу та дасть можливість більш ефективно запобігати, упереджувати діям осіб, що завдають шкоду громадянам.  

Перелік проєктів наведено на офіційному вебсайті Комісії в розділі «Захист прав інвесторів» за посиланням. Наразі загальна кількість таких проєктів складає близько 60.

Вкотре нагадуємо, що з метою захисту громадян – споживачів фінансових послуг НКЦПФР підготувала рекомендації «10 ознак фіктивності інвестиційного проєкту».

Будь-яку інформацію щодо шахрайських дій на фінансовому ринку просимо повідомляти до Комісії або на еmail: [email protected].

Новина та перелік сумнівних фінансових проєктів за IV квартал 2020 року за посиланням», — сказано у повідомленні.

Раніше  «Судово-юридична газета» повідомляла, що шахраї придумали новий спосіб надурити громадян, маніпулюючи інформацією про отримання «карантинної» допомоги 8000 грн. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки