Лише 36 родин медиків отримали компенсації від держави за час пандемії

16:40, 22 февраля 2021
Від коронавірусу загинуло майже пів тисячі медиків.
Лише 36 родин медиків отримали компенсації від держави за час пандемії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За повідомленням Фонду соціального страхування, станом на 22 січня 2021 року надійшло 37880 повідомлень про захворювання медичних працівників на коронавірус. 454 летальних випадків. Лише 75 з них визнано пов’язаними із виконанням професійних обов’язків. Про це наголосив народний депутат, голова Комітету з питань здоров’я нації, голова тимчасової робочої групи з питань реформування системи охорони здоров'я Михайло Радуцький.

Радуцький зазначає, що станом на січень 2021 року лише 36 родин загиблих від COVID-19 медиків отримали компенсацію від держави. Хоча загальна кількість смертей серед медичних працівників наближається до півтисячі. Про це йому відповіли у депутатському зверненні від Міністерства соціальної політики.

«З 75 родин лише 36 отримали виплати на загальну суму 56,7 млн грн (по 1,5 млн грн на сім’ю). Ще 15 смертей продовжують розслідувати. Комісії Фонду встановили, що 13 випадків трапились з немедичними працівниками, тому члени сім’ї не мають права на отримання виплат. Одна справа перебуває в суді, в іще одному випадку відсутні члени родин загиблого медика», - наголошує політик.

Зазначає, що у 18 медпрацівників зафіксована стійка втрата професійної працездатності через COVID-19. 11 медиків визнано особами з інвалідністю: 9 отримали виплати на суму майже 6 млн грн, один випадок у суді, ще по одному питанню вирішується.

«На мій погляд, така ситуація є абсолютно неприйнятною. За рік пандемії у країні захворіло понад 37 тисяч медичних працівників. І лише 11 медиків отримали соціальну допомогу! Але ми розуміємо, що важкі наслідки хвороби отримали сотні співробітників медичних закладів, багато з яких звільнили і залишили напризволяще.

За рік страшної пандемії держава виплатила родинам загиблих медичних працівників та медикам з інвалідністю приблизно 62 млн грн.

Не дивно, що медики або їхні родичі змушені звертатись за допомогою до депутатів, навіть до Президента. Такі факти свідчать про те, що система страхових виплат медикам у країні працює неефективно», - додає Михайло Радуцький.

Ефективним вирішенням такої ситуації він вбачає проведення зустрічі членів Комітету з  міністром соціальної політики та керівником Фонду соціального страхування, щоб негайно обговортии ситуацію щодо виплат та знайти вихід.

«В разі потреби Комітет ініціює зміни до нормативно-правової бази. Ми не маємо морального права залишити ситуацію з виплатами в такому стані», - підсумовує депутат.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що повний курс вакцинації знижує ризик зараження коронавірусом майже на 96%.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде