Розірвання шлюбу з людиною, яка проживає на тимчасово окупованій території: важливі нюанси

12:32, 19 марта 2021
Мін’юст роз’яснив, як розірвати шлюб із людиною, яка проживає на тимчасово окупованій території.
Розірвання шлюбу з людиною, яка проживає на тимчасово окупованій території: важливі нюанси
Джерело фото: Getty image
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство юстиції України роз’яснило, як розірвати шлюб із людиною, яка проживає на тимчасово окупованій території. Про це повідомляє пресслужба відомства.

Так, законодавством України передбачено 2 види розірвання шлюбу. Це позасудовий і судовий порядок.

«Якщо ви не маєте претензій один до одного, то розірвати шлюб ви можете, подавши заяву до органів державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання одного з подружжя або за місцем проживання, де мешкають обидва», — йдеться у повідомленні.

Також іноді бувають випадки, коли один із подружжя не може подати цю заяву особисто і не може бути присутнім при розгляді цієї заяви органами реєстрації. За таких обставин достатньо оформити нотаріально заяву, в якій вказати відповідні причини, і вже другий з подружжя може подати цю заяву в найближчий ДРАЦС.

«Для цього вам потрібно попросити дружину або чоловіка приїхати в найближчий населений пункт до лінії розмежування, оформити нотаріально таку заяву, після чого дуже швидко людина зможе повернутися до місця свого проживання», — уточнили у відомстві.

Заява про розірвання шлюбу розглядається органами реєстрації протягом місяця.

Якщо ж подружжя має неповнолітніх дітей, то, на жаль, розірвати шлюб можна тільки в судовому порядку. Які документи при цьому необхідно подати в суд:

  • копію позовної заяви для відповідача;
  • оригінал свідоцтва про шлюб та його копію;
  • 2 копії паспорта та ідентифікаційного коду позивача;
  • 2 копії паспорта та ідентифікаційного коду відповідача (за наявності);
  • оригінал квитанції про сплату судового збору (оскільки у таких справах здійснюється судовий збір);
  • своє рішення про прізвища (якщо є бажання відновити своє дошлюбне прізвище, необхідно також вказати це в позовній заяві);
  • і обов'язково, що дуже важливо, – подати договір, який буде визначати місце проживання дитини з одним з подружжя і розподіляти обов'язки батьків щодо забезпечення й утримання неповнолітньої дитини.

Позовна заява розглядається судом протягом місяця.

«Якщо ваш чоловік протягом року відсутній за місцем проживання або ви не знаєте його місця проживання, не можете з ним зв'язатися – ДРАЦС може розглянути вашу заяву про розірвання шлюбу саме за таким пунктом. Але важливо сказати, що така підстава повинна бути підтверджена судовим рішенням, і саме в судовому порядку потрібно встановити цей факт. Людину можуть визнати безвісно відсутньою за спрощеною процедурою. Для цього подається позовна заява до суду, і суд розглядає це в окремому провадженні і виносить відповідне рішення», — зазначили у пресслужбі.

У Мін’юсті підкреслили, що будь-яке рішення, видане на тимчасово окупованій території, є недійсним. Тільки документи, видані на території України, мають легітимність. Тобто, аби розірвати шлюб, потрібно пройти всі процедури саме на підконтрольній Україні території, яка передбачена законодавством.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, як подати заяву про державну реєстрацію шлюбу онлайн.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва