Як посадовцям та адвокатам отримати інформацію з Держреєстру речових прав на нерухоме майно: алгоритм

14:50, 22 апреля 2021
Користувач має обов’язково зазначити підставу отримання інформації з ДРП.
Як посадовцям та адвокатам отримати інформацію з Держреєстру речових прав на нерухоме майно: алгоритм
Джерело фото: Getty image
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Інформація про зареєстровані права на нерухоме майно та їх обтяження, що міститься у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРП), є відкритою, загальнодоступною та платною, крім випадків, передбачених Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Про це зазначає пресслужба Міністерства юстиції України.

Стало відомо, як інформацію з ДРП можуть отримати посадові чи службові особи органів державної влади, місцевого самоврядування, адвокати та інші особи з метою виконання своїх посадових, службових обов’язків та здійснення покладених на них функцій.

Посадовим особам органів державної влади, місцевого самоврядування, судів, органів Національної поліції, органів прокуратури, органів Служби безпеки України, Національного банку України, Національного антикорупційного бюро України, Національного агентства з питань запобігання корупції, приватним виконавцям, адвокатам, нотаріусам інформація з Державного реєстру прав у зв’язку зі здійсненням ними повноважень, визначених законом, надається в електронній формі шляхом безпосереднього доступу до ДРП, за умови ідентифікації відповідної особи за допомогою електронного цифрового підпису (ЕЦП).

Доступ вказаним особам надається (припиняється) на підставі договору, укладеного з технічним адміністратором ДРП, крім випадку надання посадовим особам державних органів автоматизованого доступу з використанням програмних засобів ведення інформаційно-телекомунікаційних систем відповідних державних органів за допомогою прикладного програмного інтерфейсу Державного реєстру прав.

Надання інформації з безпосереднім доступом до ДРП забезпечується за допомогою програмних засобів його ведення шляхом здійснення користувачем пошуку відомостей Державного реєстру прав, завантаження та перегляду в електронній формі для їх подальшого використання, зокрема друку.

Користувач має обов’язково зазначити підставу отримання інформації з ДРП (реквізити конкретної справи/провадження, відомості щодо договору про надання правової допомоги тощо).

«Міністерство юстиції України не наділено повноваженнями надавати інформацію із ДРП, тому громадянам, юридичним особам, посадовцям чи іншим уповноваженим суб’єктам у випадку необхідності отримання відомостей щодо зареєстрованих речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень потрібно послуговуватися відповідними алгоритмами», — резюмували у відомстві.

Також «Судово-юридична газета» писала, 107,1 млн грн за тиждень: органи ДВС стягнули аліменти з боржників.

Крім того, Мін’юст роз’яснив, яку частину зарплати боржника може утримувати виконавча служба.

Додамо: автоматично арештовувати кошти на рахунках українців можуть 7 банків: список.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді