Штам «Дельта» може розповсюдитися в Україні швидше, ніж в інших країнах: у НАН назвали причину

09:54, 23 июня 2021
Штам «Дельта» може швидко розповсюдитися та мати тяжкі наслідки через низьку вакцинацію – НАН.
Штам «Дельта» може розповсюдитися в Україні швидше, ніж в інших країнах: у НАН назвали причину
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Попри позитивну епідемічну динаміку в Україні занепокоєння викликає швидке поширення штаму «Дельта» в європейських країнах. Про це інформує НАН України.

«У країнах, де цей штам уже став домінантним (Велика Британія, Російська Федерація, Португалія), спостерігається швидке погіршення епідемічної динаміки. У решті країн Європи штам «Дельта» швидко витісняє інші. Очікується, що до кінця літа він домінуватиме на всій території Європи», – йдеться  у повідомленні. Країни, в яких «Дельта» вже домінує, відрізняються тим, що останній пік вони пройшли приблизно в січні 2021 року і не мали весняного піку подібно до країн Східної Європи – таких, як Україна, Польща, Румунія, Угорщина. Епідемічна динаміка України зараз найбільш схожа на динаміку Польщі та Румунії, в яких епідемічні показники сягнули мінімумів весни 2020 року.

«Через низький рівень вакцинації населення в Україні та велику міграцію з РФ штам «Дельта» може розповсюдитися в Україні швидше, ніж у західних сусідів, та мати тяжчі наслідки. За уточненими даними, частка штаму «Дельта» у Росії вже становить близько 72%, хоча вибірка даних суттєво зосереджена у м. Санкт-Петербург. Крім того, з російських новинних агентств відомо, що у Московській області число госпіталізацій вже три тижні зростає на 40% за тиждень, а вільними лишаються менше 11% ліжкового фонду», – наголошують у НАН.

Для порівняння: тижневі темпи зростання числа госпіталізацій в Україні під час березнево-квітневої хвилі ніколи не перевищували 30%, а у м. Києві перевищення позначки у 40% спостерігалося лише протягом одного тижня на початковому етапі зростання. Послаблення щодо тих, хто прибуває з тимчасово окупованих територій, запропоновані Урядом України, посилюють ризики швидшого спалаху на Сході країни, спричиненому штамом «Дельта».

Нагадаємо, в Україні станом на 22 червня зафіксовано 835 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді