Зупинення розгляду заяви про держреєстрацію прав і зупинення держреєстрації прав: у чому різниця

12:50, 7 июля 2021
Схожі за звучанням рішення не слід ототожнювати.
Зупинення розгляду заяви про держреєстрацію прав і зупинення держреєстрації прав: у чому різниця
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Проведення державної реєстрації прав не завжди проходить гладко. Іноді державний реєстратор приймає рішення щодо зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав або про зупинення державної реєстрації прав. Однак схожі за звучанням рішення не слід ототожнювати.

Про особливості зазначених видів реєстраційних рішень розповідає заступник начальника відділу розгляду скарг у сфері державної реєстрації нерухомого майна Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції України Каріна Федорчук у рамках традиційної рубрики «ЕКСПЕРТНІ ЛАЙФХАКИ», повідомляє пресслужба Офісу протидії рейдерству.

«Перш за все, слід враховувати відмінність підстав для зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та зупинення державної реєстрації прав», каже Федорчук.

Так, зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав можливе у 2️ випадках:

1️. подання документів для державної реєстрації прав не в повному обсязі, передбаченому законодавством;

2️. неподання заявником чи неотримання державним реєстратором у порядку, визначеному законом, відомостей реєстрів (кадастрів), автоматизованих інформаційних систем в електронній формі чи документів із паперових носіїв інформації, що містять відомості про зареєстровані речові права до 01.01.2013.

«Врахуйте, що якщо заявник протягом 30 робочих днів з моменту отримання рішення про зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав виконує вимоги державного реєстратора, зазначені у відповідному рішенні, розгляд заяви відновлюється на підставі рішення державного реєстратора. У протилежному випадку державний реєстратор відмовить у державній реєстрації прав», - зазначає Федорчук.

Державний реєстратор повинен зупинити державну реєстрацію прав у разі наявності однієї з двох підстав:

1️. судового рішення про заборону вчинення реєстраційних дій, що набрало законної сили;

2️. заяви власника об’єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного об’єкта нерухомого майна.

Також звертають увагу, що заява про заборону вчинення реєстраційних дій щодо нерухомого майна:

  • може подаватися лише його власником;
  • реєструється державним реєстратором у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Врахуйте, у разі надходження заяви власника об’єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного об’єкта нерухомого майна державний реєстратор відповідно до закону:

  • встановлює особу власника;
  • перевіряє наявність державної реєстрації права власності на відповідний об’єкт нерухомого майна у Державному реєстрі прав, у тому числі в його невід’ємній архівній складовій частині. Якщо ж заява подається щодо земельної ділянки, відомості про право власності на яку відсутні у Державному реєстрі прав, державний реєстратор має перевірити наявність державної реєстрації права власності на неї у Державному земельному кадастрі.

Варто пам’ятати, що заяви власника нерухомості про заборону вчинення реєстраційних дій щодо своєї нерухомості чи про відкликання такої заяви не підлягають формуванню та реєстрації, коли державним реєстратором не встановлено:

  • особу заявника;
  • належності заявнику об’єкта нерухомого майна на праві власності.

Зверніть увагу, що зупинення проведення реєстраційних дій триватиме до певних обставин.

Так, державний реєстратор приймає рішення про відновлення реєстраційних дій також, якщо власник, який подав заяву про заборону вчинення реєстраційних дій, впродовж 15 календарних днів після цього не надасть державному реєстратору судове рішення про заборону вчинення реєстраційних дій, що набрало законної сили.

При цьому, повторне подання власником об’єкта нерухомого майна заяви про заборону вчинення реєстраційних дій щодо одного і того самого об’єкта нерухомості можливе через 5 календарних днів з дня завершення зазначеного 15-денного строку, а в разі відкликання попередньої заяви – через 5 календарних днів з дня такого відкликання.

Крім того, державний реєстратор відновлює реєстраційні дії на підставі:

  • судового рішення про скасування судового рішення, що було підставою для зупинення проведення реєстраційних дій;
  • судового рішення про скасування заборони вчинення реєстраційних дій;
  • заяви власника об’єкта нерухомого майна про відкликання власної заяви про заборону вчинення реєстраційних дій, зареєстрованих у Державному реєстрі прав.

Пам’ятайте, що повторне подання власником об’єкта нерухомого майна заяви про вчинення реєстраційних дій щодо одного і того самого об’єкта нерухомого майна, у разі якщо за попередньою заявою подано рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій, що набрало законної сили, можливе через 5 календарних днів з дня реєстрації судового рішення про скасування судового рішення, що було підставою для прийняття рішення про зупинення проведення реєстраційних дій.

Також «Судово-юридична газета» писала про питання землі: розкрили важливі деталі реєстрації та умови для власників аграрних соток і суб’єктів переважного права.

Крім того, ми повідомляли про те, як захиститись від неправомірних посягань після відкриття ринку землі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України