Питання землі: розкрили важливі деталі реєстрації та умови для власників аграрних соток і суб’єктів переважного права

18:10, 2 июля 2021
Громадянам - власникам аграрних соток чи гектарів і суб’єктів переважного права потрібно пам’ятати про важливі умови та окремі реєстраційні деталі.
Питання землі: розкрили важливі деталі реєстрації та умови для власників аграрних соток і суб’єктів переважного права
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Експерти Офісу протидії рейдерству Міністерствп юстиції України повідомляють про новації, які з 1 липня 2021 року вже стали законодавчою реальністю.

Так, зазначають, що переважне право купівлі аграрних земель, яке реалізується за умови, що його суб’єкт сплачує ціну, за якою здійснюється продаж ділянки, а в разі продажу на аукціоні (земельних торгах) - якщо його пропозиція є рівною пропозиції, що є найбільшою із запропонованих учасниками торгів, а також виконує всі інші умови договору купівлі-продажу, встановлені продавцем.

Крім того, громадянам-власникам аграрних соток чи гектарів і суб’єктів переважного права потрібно пам’ятати про важливі умови для та окремі реєстраційні деталі.

Серед них наступне:

За наявності переважного права купівлі ділянки її власник зобов’язаний не пізніш як за 2️ місяці до дня укладення договору купівлі-продажу зареєструвати свій намір у ДРП.

Суб’єкт переважного права, який бажає скористатися своєю прерогативою, зобов’язаний повідомити про це нотаріуса цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення або особисто під розписку. Протягом 1️ місяця з дня отримання такого повідомлення нотаріус за погодженням із продавцем земельної ділянки повинен призначити день і час укладення договору купівлі-продажу та повідомити про це суб’єкта переважного права, який виявив бажання скористатися таким правом, цінним листом з описом вкладень та повідомлення про вручення.

Преважне право купівлі аграрної землі, передане іншій особі (передати його можна тільки один раз!), також підлягає державній реєстрації. Державна реєстрація переданого переважного права купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення проводиться реєстратором виключно за умови, що відповідне право передано за письмовим договором між суб’єктом такого права та особою, якій воно переходить, та за наявності відкритого розділу у ДРП з присвоєнням реєстраційного номера ділянці та державної реєстрації права оренди на таку земельну ділянку.

Також зазначається, що по суті зареєстроване переважне право купівлі землі - є обтяженням. В цьому випадку замість інформації про обтяжувача до ДРП вносяться відомості про особу, якій на підставі письмового договору передано переважне право купівлі аграрних соток чи гектарів.

Також «Судово-юридична газета» писала, які документи потрібні для продажу чи купівлі землі: список.

Крім того, ми повідомляли про те, як захиститись від неправомірних посягань після відкриття ринку землі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді