Богдан Львов закликав експертне середовище напрацювати підходи, які в подальшому застосовуватимуться судами

18:10, 31 июля 2021
Голова КГС ВС зазначив, що законотворчу діяльність неможливо здійснювати без залучення вузькопрофільних фахівців.
Богдан Львов закликав експертне середовище напрацювати підходи, які в подальшому застосовуватимуться судами
Джерело фото: КГС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

30–31 липня проходить Всеукраїнський конгрес судових експертів «EXPERT’2021» за участю представників виконавчої, судової влади, експертного середовища та місцевого самоврядування, передає пресслужба КГС ВС.

Під час заходу обговорюються результати співпраці Союзу експертів України та Міністерства юстиції України щодо вдосконалення нормативно-правових актів у сфері судової експертизи. На думку організаторів, напрямами вирішення проблем у цій сфері є поступове реформування застарілої системи та впровадження нових, ефективних принципів саморегулювання.

У вітальному слові заступник голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов привітав учасників заходу з професійним святом – Днем судового експерта, яке відзначалося 4 липня, наголосивши: «Як би не змінювалося законодавство в цій сфері, професійні й особисті якості та навички експерта завжди матимуть вагоме значення у вирішенні найбільш проблемних спорів».

Спікер зазначив, що процесуальне законодавство постійно змінюється. Нині домінує не роль судів, а змагальність сторін, кожна з яких тепер може запросити атестованих судових експертів.

Наразі для суду актуальним є розв'язання питання: як визначитися з кваліфікацією судового експерта, на яку впливає не лише кількість проведених ним судових експертиз, а й наукові здобутки та особисті досягнення кожного фахівця.

Очільник КГС також закликав експертне середовище напрацювати чіткі методологічні підходи, які застосовуватимуться судами в подальшому. «На моє глибоке переконання, законотворчу діяльність неможливо здійснювати без залучення вузькопрофільних фахівців. Фактично кожен закон мають розробляти й опрацьовувати ті, хто постійно стикається із цим питанням. Натомість держава має лише з розумінням здійснювати державний контроль з метою не зашкодити самоврядуванню, адже будь-який здоровий організм не налаштований на самознищення», – наголосив спікер.

Богдан Львов також відмітив відчутні позитивні зрушення в діяльності Міністерства юстиції України як державного регулятора й наголосив, що на відомство покладена відповідальна місія подальшої підтримки здорових ініціатив і сприяння їх реалізації.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Богдан Львов заявляв, що ідеальної моделі судової системи не існує в жодній країні. 

Також ми писали про проведення огляду місця події до внесення відомостей до ЄРДР: практика ВС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Борис Продан
    Борис Продан
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Дмитро Шмигельський
    Дмитро Шмигельський
    суддя Деснянського районного суду міста Києва