Українцям розказали, куди звертатись по допомогу у разі насильницького зникнення

15:50, 20 августа 2021
Заява про розшук особи, зниклої безвісти, подається до відповідного територіального органу Національної поліції України.
Українцям розказали, куди звертатись по допомогу у разі насильницького зникнення
Джерело фото: saultonline.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Координаційний центр з надання правової допомоги зауважує, що з початком російської агресії в Україні ми періодично стикаємося із трагічними історіями зникнення людей на Донбасі, в Криму. Українцям повідомляють, куди звертатися близьким у таких випадках та яка відповідальність передбачена за вчинення насильницького зникнення.

Насильницьким зникненням уважається арешт, затримання, викрадення чи позбавлення волі в будь-якій іншій формі представниками держави чи особами або групами осіб, які діють з дозволу, за підтримки чи за згодою держави, при подальшій відмові визнати факт позбавлення волі або приховування даних про долю чи місцезнаходження зниклої особи, унаслідок чого цю особу залишено без захисту закону. Жодні виключні обставини, якими б вони не були, чи то стан війни або загроза війни, внутрішня політична нестабільність чи інший надзвичайний стан, не можуть слугувати виправданням насильницького зникнення.

«Кримінальним кодексом України передбачається, що арешт, затримання, викрадення або позбавлення волі людини в будь-якій іншій формі, вчинене представником держави, в тому числі іноземної, з подальшою відмовою визнати такий факт або приховуванням даних про долю такої людини чи місце перебування караються позбавленням волі на строк від 3️ до 5️ років», - наголошують у Центрі.

У свою чергу, видання наказу або розпорядження про вчинення вищезазначених  дій, або невжиття керівником, якому стало відомо про вчинення таких дій його підлеглими заходів для їх припинення та неповідомлення компетентних органів про злочин караються позбавленням волі на строк від 5 до 7 років.

Заява про розшук особи, зниклої безвісти, подається до відповідного територіального органу Національної поліції України:

- родичем такої особи;

- представником військового формування;

- органом державної влади;

- органом місцевого самоврядування;

- об’єднанням громадян або будь-якою іншою особою, якій стало відомо про зникнення;

- Комісією з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, якщо зазначені особи звернулися до неї з повідомленням про зникнення особи.

У заяві про розшук особи, зниклої безвісти, зазначається інформація, що може сприяти розшуку такої особи.

На підставі інформації, отриманої від Національної поліції України, Комісія надає висновок про місцеперебування особи, зниклої безвісти, або особи, зниклої безвісти за особливих обставин, місце поховання чи місцезнаходження останків такої особи та не пізніше ніж у триденний строк з дня затвердження висновку направляє його заявнику.

Також, керуючись статтею 55 Конституції України, родичі зниклої безвісти особи можуть звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

Адреса: 01008, м. Київ-08, вул. Інститутська, 21/8

Електронна пошта: [email protected]

Гаряча лінія: 044-253-75-89; 0800-50-17-20 (безкоштовно)

Крім того, в Україні функціонує Гаряча телефонна лінія Міжнародного комітету Червоного Хреста, що приймає повідомлення про факти зникнення безвісти осіб: 0 800 300 155.

Також «Судово-юридична газета» писала, що у Києві поліцейські викрали людину та заволоділи транспортним засобом.

Додамо, що ватажка незаконного збройного формування в «ДНР» судитимуть за катування та вбивство двох людей.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва