У Мінцифрі пояснили, чи справді Дію «ломанули» і в мережі продають дані українців

19:33, 23 января 2022
Невідомий стверджував, що зламав сервіс «Дія» – Мінцифра дала пояснення.
У Мінцифрі пояснили, чи справді Дію «ломанули» і в мережі продають дані українців
Джерело фото: niss.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Гільдія IT-фахівців поширила новину, що 21 січня, свіжозареєстрований користувач одного з тематичних форумів виставив оголошення на продаж даних мільйонів українців, стверджуючи про їх походження з сайту diia.gov.ua

Інформацію, що потрапила йому до рук, він оцінив у $15,000. А на доказ правдивості своїх слів, кажуть, що користувач виставив декілька пробних файлів різного розміру.

«Окрім персональних даних людей в форматі SQL-таблиць та завантажених файлів різноманітних документів, які користувачі завантажували в додаток і на портал (паспорти та ID-картки, водійські посвідчення, паспорти для виїзду за кордон тощо) — вони також містять закриту інформацію державного підприємства «Дія», що підпорядковується Мінцифри та повністю всі файли структури порталу Дія», - пишут на сторінці.

Але в Мінцифри 22 січня заявили, що в Україні продовжується провокація та гібридна війна.

«Україна продовжує захищатися у гібридній війні. Основна мета ворога — підірвати довіру до влади фейками про вразливість критичної інформаційної інфраструктури та «‎злив»‎ даних українців. Про це тиждень тому вже повідомляв Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Починаючи з минулих вихідних, в інтернеті постійно з’являються оголошення щодо продажу даних, нібито отриманих під час кібератаки, що відбулася з 13 на 14 січня. У тому числі багато оголошень стосується продажу бази даних Дії. Такі оголошення мають на меті не тільки залякати суспільство. А ще й дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектора.

Нагадаємо, що користувачами мобільного застосунку Дія є 13,5 млн українців. Він не зберігає персональних даних, а лише відображає те, що зберігається про них у відповідних державних реєстрах. Відвідувачами порталу Дія є понад 13 млн українців, а не 2 млн, як зазначається в оголошеннях.

Закликаємо українців не піддаватися паніці. Усі персональні дані перебувають під надійним захистом у держреєстрах. А оголошення про можливість купити дані, отримані після зламу 14 січня, є аферою: шахраї продають старі дані, що скомплектовані з багатьох джерел, які були злиті до 2019 року.

Зараз українські кіберспеціалісти мають об'єднатися, щоб протистояти загрозі та нейтралізувати противника», - написали у Мінцифрі.

Також «Судово-юридична газета» розповідала, яким чином можна отримати чужі дані та про що говорить недавня кібератака.

Крім того, ми писали про те, що будуть захищати кібервійська в Україні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших події.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва