Рішення суду про визначення місця проживання дитини з матір’ю не дає права вивезти її за кордон на ПМП без згоди батька – ХАС

15:17, 7 февраля 2022
Суддівська колегія звернула увагу, що норми сімейного законодавства передбачають лише тимчасовий виїзд дитини за межі України на строк, що не перевищує одного місяця, з конкретною метою.
Рішення суду про визначення місця проживання дитини з матір’ю не дає права вивезти її за кордон на ПМП без згоди батька – ХАС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Хмельницький апеляційний суд залишив без змін рішення Хмельницького міськрайонного суду про визначення місця проживання дитини з матір’ю, відхиливши апеляційну скаргу батька. Про це повідомляє пресслужба ХАС.

«До суду звернулася жінка, яка просила визначити місце проживання спільного з відповідачем сина за її місцем проживання. Пояснила це тим, що батько дитини після розірвання шлюбу не бере участі у вихованні сина, котрий залишився жити з нею, не забезпечує його, нерегулярно платить аліменти, проте згоди щодо визначення місця проживання дитини між сторонами немає.

Хмельницький міськрайонний суд задовольнив позов – визначив місце проживання малолітньої дитини за місцем проживання його матері. Суд виходив з того, що мати, з якою мешкає син, створила належні умови для його виховання та навчання, матеріально його забезпечує, дитина проявляє до неї більшу прихильність.

Батько оскаржив рішення до апеляційного суду: просив його скасувати й відмовити у позові. Уважає, що суд першої інстанції прийшов до помилкового висновку, що між сторонами існує спір щодо місця проживання їхнього сина, адже він ніколи не заперечував, щоб дитина жила з матір’ю. На його думку, позов – надуманий, а викладені у ньому обставини – створені штучно: фактично ж позивачка має на меті вивезення їхнього сина на постійне місце проживання до США.

Утім, ХАС погодився з висновком місцевого суду і відхилив доводи апелянта. Суддівська колегія звертає увагу, що норми сімейного законодавства передбачають лише тимчасовий виїзд дитини за межі України на строк, що не перевищує одного місяця, з конкретною метою: лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном.

«Отже, сімейним законодавством не передбачено виїзд дитини за межі України на постійне місце проживання або на строк понад один місяць в іншу країну без згоди того із батьків, хто проживає окремо від дитини. Таким чином вказане рішення не порушує права відповідача на спілкування з дитиною чи створення йому в цьому перешкод, а також не дає право особі, з ким проживає дитина, виїхати разом з дитиною за межі України на постійне місце проживання в іншу країну», – акцентує апеляційний суд», — сказано у повідомленні.

Також «Судово-юридична газета» писала про порядок нарахування пені за несвоєчасну сплату аліментів та розрахунок її граничної суми: постанова КЦС ВС.

Додамо, що ми розповідали, як стягнути аліменти із-за кордону: в Мін’юсті розповіли деталі.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва