Особливості прийняття на зберігання документів нотаріусом

20:36, 19 мая 2022
Підтвердженням прийняття документів на зберігання є свідоцтво за встановленою формою, яке нотаріус видає заінтересованій особі, яка здала документи на зберігання.
Особливості прийняття на зберігання документів нотаріусом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Центрально-Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції нагадало особливості прийняття на зберігання документів нотаріусом. Про це йдеться у пресслужбі відомства.

«Статтями 96-97 Закону України «Про нотаріат» (далі – Закон), передбачено вчинення нотаріусом нотаріальної дії щодо прийняття на зберігання документів.

В Законі України «Про інформацію» зазначено, що документ – це матеріальний носій, що містить інформацію основними функціями якого є її збереження та передавання у часі та просторі. Рамками Закону встановлено, що нотаріуси за заявами заінтересованих юридичних та фізичних осіб приймають на зберігання документи за описом, який складається в двох примірниках і підписується особою, яка здала документи на зберігання, та нотаріусом.

Один примірник опису залишається у справах нотаріуса, а другий видається особі, яка здала документи на зберігання.

Законодавець передбачає можливість прийняття нотаріусом документів на зберігання і без опису - за клопотанням заінтересованої особи, якщо вони належним чином упаковані в присутності нотаріуса. У такому випадку упаковка має бути скріплена печаткою нотаріуса, його підписом та підписом особи, яка здала документи на зберігання.

Підтвердженням прийняття документів на зберігання є свідоцтво за встановленою формою, яке нотаріус видає заінтересованій особі, яка здала документи на зберігання. В свідоцтві обов’язково вказується строк на який документи приймаються на зберігання.

До свідоцтва також додається примірник опису, якщо такий проводився. Прийняті документи зберігаються в окремому пакеті в залізних шафах чи сейфах, опечатаних печаткою нотаріуса.

Документи, прийняті на зберігання, повертаються на вимогу заінтересованої особи, яка здала їх на зберігання, або на вимогу уповноважених нею осіб при пред'явленні свідоцтва і примірника опису чи за рішенням суду», — сказано у повідомленні.

Раніше ми писали, що відновлено взаємодію Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва