Як отримати державну допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів

10:16, 8 июня 2022
Тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.
Як отримати державну допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів
Джерело фото: depositphotos.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції - м. Львів розповіло, як отримати тимчасову державну допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів. Так, така допомога призначається, якщо:

  • відомості про одного з батьків (платника аліментів) внесено до Єдиного реєстру боржників у зв’язку з несплатою ним аліментів;
  • стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі;
  • місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.

Тимчасова допомога призначається дитині віком до 18 років. Вона виплачується за місцем проживання (перебування) одного з батьків, який утримує дитину, та призначається кожні 6 місяців, починаючи з місяця, в якому подано заяву з усіма необхідними документами.

Допомогу призначають з урахуванням матеріального стану сім’ї, в якій виховується дитина, в розмірі, що дорівнює різниці між 100 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

В умовах воєнного часу в Україні термін виплати державної соціальної допомоги, яку було призначено раніше, продовжується на період введення воєнного стану та 1 місяця після його припинення чи скасування. Виплата допомоги не зупиняється, навіть якщо отримувач пропустив строк її перегляду.

Після завершення воєнного стану громадяни мають оновити документи.

Аби отримати тимчасову допомогу, потрібно до органів соцзахисту населення чи уповноважених осіб виконкомів, ЦНАП подати такі документи:

  • заява;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • декларація про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги.

За потреби додатково подаються:

  • рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину; довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом 6 місяців, що передують місяцю звернення;
  • довідка відповідної установи про здійснення стосовно одного з батьків кримінального провадження або про його перебування на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним, а також перебування на строковій військовій службі;
  • повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.

Максимальний розмір тимчасової допомоги для дітей віком до 6 років наразі становить 2100 гривень, для дітей віком від 6 до 18 років – 2618 гривень.

Також «Судово-юридична газета» писала, що спрощувати під час війни процедуру всиновлення не можна, — суддя Верховного Суду Ірина Фаловська.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва