Практический экзамен будущих водителей: какие существуют общие правила для успешной сдачи

07:19, 22 февраля 2023
Что следует знать о практическом экзамене в сервисном центре МВД.
Практический экзамен будущих водителей: какие существуют общие правила для успешной сдачи
Изображение от freepik
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Практический экзамен в сервисном центре МВД – это второй по счету экзамен, который сдают кандидаты в водители. Он является завершением практического курса подготовки в автошколе.

В Главном сервисном центре МВД рассказывают, что нужно знать будущим водителям:

«Кандидат у водії складає практичний іспит в сервісному центрі МВС на транспортному засобі сервісного центру МВС або на транспортному засобі навчального закладу.

Дозволяється складати практичний іспит у будь-якому зручному сервісному центрі МВС. Більше немає вимоги, що особа має складати практичний іспит там же, де успішно сткала теоретичний.

Оформити талон попереднього запису на практичний іспит можливо лише в терміналі безпосередньо в приміщенні сервісного центру МВС. Запис можливий на 14 днів заздалегідь у кожному з сервісних центрів МВС, де такі іспити проводять. Оформивши талон, варто також звернутися до рецепції та уточнити наявність транспортного засобу потрібної категорії або повідомити про своє бажання складати практичний іспит на транспортному засобі авто- чи мотошколи.

Вартість складання практичного іспиту в сервісному центрі МВС — 13 грн.

Необхідні документи для отримання послуги:

  • паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи) або:
  • тимчасове посвідчення громадянина України;
  • посвідка на постійне проживання;
  • посвідки на тимчасове проживання;
  • посвідчення біженця;
  • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;
  • посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист.

(у разі відсутності в зазначених документах відомостей про зареєстроване місце проживання внутрішньо переміщені особи додатково подають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, в якій зазначено фактичне місце проживання, або пред’являють її відображення в електронній формі на Порталі Дія, зокрема з використанням мобільного додатка)

  • копію довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків (у разі його відсутності у відповідних базах даних МВС) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);
  • документ, що підтверджує зміну персональних даних особи (за потреби);
  • дійсну на дату подання документів медичну довідку щодо придатності до керування ТЗ, що підтверджує допущення водія до керування транспортними засобами відповідних категорій;
  • документ про професійну (професійно-технічну) освіту державного зразка за професією водія автотранспортних засобів відповідної категорії (у разі проходження навчання в закладі, що має ліцензію на провадження освітньої діяльності у сфері професійної (професійно-технічної) освіти за програмою, затвердженою МОН);
  • наявне посвідчення водія (у разі відкриття іншої категорії із складанням іспиту).

Складання іспитів відбувається за заздалегідь узгодженими маршрутами. Кожен може ознайомитись із ними заздалегідь.

Для успішного складання практичного іспиту кандидатові у водії дозволяється припуститися не більше трьох помилок під час однієї спроби складання. А загальна кількість спроб, які дозволяються — теж три. 

Як отримати копію відеозапису практичного іспиту в сервісному центрі МВС?

Порядок отримання цифрової копії відео зі складання визначає Інструкція про використання технічних засобів контролю під час складання іспитів (у тому числі за допомогою фото- та відеотехніки), збереження отриманої за допомогою них інформації та доступ до неї, яка затверджена наказом Міністерства внутрішніх справ.

У кожного є право отримати копію відеозапису свого практичного іспиту протягом 3 робочих днів у тому територіальному сервісному центрі МВС, де відбувся такий іспит. 

Для цього треба написати заяву за визначеною формою на ім’я начальника того сервісного центр МВС, де відбулася спроба скласти іспит.

Як оскаржити практичний іспит в сервісному центрі МВС?

Порядок оскарження практичного іспиту визначає Інструкція про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія, затверджена наказом Міністерства внутрішніх справ.

У кожного є право оскаржити результати практичного іспиту в сервісному центрі МВС протягом 10 робочих днів. Заява на оскарження результатів має надійти до Регіонального сервісного центру МВС у відповідній області. 

Для розгляду оскарження результатів створюється комісія, яка розглядає відеозапис спроби складання практичного іспиту. За результатами розгляду заяви про оскарження можливо скасування результатів однієї зі спроб і повторне складання практичного іспиту.

У разі, якщо особа не склала успішно практичний іспит у сервісному центрі МВС за жодної із трьох спроб, вона повертається на перепідготовку до навчального закладу. Повторна підготовка у навчальному закладі — це повний курс практичного навчання. І кандидат у водії знову по закінченню курсу підготовки отримує право тричі спробувати скласти практичний іспит у будь-якому зручному для себе сервісному центрі МВС».

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду