Кабмин провел заседание: какие решения приняли 24 февраля

13:42, 24 февраля 2023
В годовщину полномасштабного вторжения правительство рассмотрело ряд важных вопросов.
Кабмин провел заседание: какие решения приняли 24 февраля
Фото: kmu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В пятницу, 24 февраля, Кабинет Министров Украины провел заседание, в ходе которого рассмотрел ряд важных вопросов. Об этом сообщил представитель Кабинета Министров в Верховной Раде Тарас Мельничук.

Схвалено проект Закону «Про внесення зміни до розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження». Законопроектом пропонується заборонити на період дії правового режиму воєнного стану і 30 календарних днів після його припинення або скасування звернення стягнення та накладення арешту на кошти боржника - фізичної особи, які перебувають на окремому поточному рахунку із спеціальним режимом використання, відкритому для зарахування відповідних коштів, що надійшли від громадських, благодійних, міжнародних організацій та представництв міжнародних організацій в Україні як цільова грошова допомога і як допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей державної реєстрації актів цивільного стану, що відбулися на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України та за межами України». Законопроектом пропонується за спрощеною судовою процедурою у порядку окремого провадження встановлювати факти шлюбу, розірвання шлюбу, що відбулися на тимчасово окупованій території України; врегулювати можливість визнання та підтвердження державою актів цивільного стану, що мали місце на тимчасово окупованій РФ території України, в адміністративному порядку, у звʼязку з чим для проведення державної реєстрації народження дитини або смерті органам державної реєстрації актів цивільного стану може подаватися медичний документ, що підтверджує факт народження на тимчасово окупованій РФ території України, або документ, що підтверджує відповідну реєстрацію на такій території, виданий окупаційною адміністрацією РФ, а підставою для проведення державної реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу може бути документ, що підтверджує таку реєстрацію на тимчасово окупованій РФ території України, виданий окупаційною адміністрацією РФ. Передбачено можливість проведення державної реєстрації актів цивільного стану, що відбулися на території іноземних держав щодо громадян України, за зверненням таких громадян чи інших осіб, визначених законодавством, або на підставі повідомлень компетентних органів іноземних держав, з якими Україною укладено договори про правову допомогу і правові відносини у цивільних і сімейних справах, про державну реєстрацію актів цивільного стану щодо громадян України.

Внесено зміни до Положення про Адміністрацію Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України. Встановлено, що Адміністрація Держспецзвʼязку є центральним органом виконавчої влади, який забезпечує здійснення Держспецзвʼязку повноважень уповноваженого органу у сфері захисту критичної інфраструктури України, передбачених ЗУ «Про критичну інфраструктуру України». До основних завдань Адміністрації Держспецзвʼязку віднесено забезпечення формування та реалізацію державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури. Виконання зазначених повноважень Адміністрацією Держспецзвʼязку передбачається на час дії воєнного стану, а також протягом 12 місяців після його припинення чи скасування.

Внесено зміни до Технічного регламенту щодо неавтоматичних зважувальних приладів і Технічного регламенту засобів вимірювальної техніки з метою узгодження законодавства України у сфері метрології та метрологічної діяльності щодо засобів вимірювальної техніки із законодавством ЄС.

Внесено зміни до Положення про Координаційний центр з надання правової допомоги. Передбачено можливість у період воєнного стану призначення директора Координаційного центру Міністром юстиції без проведення конкурсу на підставі поданої особою заяви, заповненої особової картки встановленого зразка та документів, що підтверджують наявність у такої особи громадянства України, освіти та досвіду роботи. Після припинення чи скасування воєнного стану в Україні, але не пізніше ніж протягом 6 місяців з дня його припинення чи скасування, на посаду директора Координаційного центру оголошується конкурс. Граничний строк перебування особи, яку призначено на посаду директора Координаційного центру під час воєнного стану, становить 12 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Внесено зміни до Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру з метою приведення його у відповідність із вимогами ЗУ від 28.04.2021 N 1423-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», ЗУ від 20.09.2022 N 2601-IX «Про внесення змін до Закону України «Про географічні назви» щодо удосконалення діяльності, повʼязаної із встановленням, унормуванням, обліком, реєстрацією, використанням та збереженням географічних назв» та ЗУ від 19.10.2022 N 2698-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель». Визнано такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 12.09.2018 N 727 «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері землеустрою і визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру».

Внесено зміну в додаток до постанови КМУ від 23.12.2015 N 1152 «Про особливості забезпечення єдності вимірювань у сфері оборони України». Передбачено визнання в умовах воєнного стану (та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування) проведених в інших державах результатів калібрування засобів вимірювальної техніки, які використовуються під час проведення вимірювань параметрів на обʼєктах вимірювань військового призначення.

Внесено зміни до Порядку та умов надання у 2023 році додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації. Удосконалено механізм розподілу додаткової дотації, а саме, передбачено врахування при розподілі додаткової дотації: кількості внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися після 24.02.2022, станом на 01.01.2023 за даними Міністерства соціальної політики України; надходження до місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб станом на 01.01.2023.

Внесено зміни до постанови КМУ від 23.08.2016 N 544 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання державних цільових програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, розроблення, освоєння і впровадження нових технологій, нарощування наявних виробничих потужностей для виготовлення продукції оборонного призначення». Передбачено, що на період дії воєнного стану не зараховується до строку, на який державним підприємством «Український центр «БЕЗПЕКА» була здійснена попередня оплата за контрактом щодо технічного переоснащення та реконструкції діючих виробництв, виготовлення та впровадження спеціальних засобів технологічного оснащення, укладеним у 2020 році із державним підприємством «АНТОНОВ».

Визначено Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері розвитку, будівництва, реконструкції, ремонту, облаштування та модернізації пунктів пропуску через державний кордон, їх утримання та експлуатації. Визначено Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері розвитку, будівництва, реконструкції, ремонту, облаштування та модернізації пунктів пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення, їх утримання та експлуатації. Погоджено пропозицію Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури щодо утворення державного підприємства, за яким обʼєкти державної власності пунктів пропуску через державний кордон для  автомобільного сполучення закріплюватимуться на праві господарського відання для створення єдиного майнового комплексу із забезпечення діяльності пунктів пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення з віднесенням його до сфери управління Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури.

Затверджено план заходів щодо реалізації Концепції створення системи державного гарантування якості товарів, робіт і послуг оборонного призначення. План спрямований на запровадження в Україні системи державного гарантування якості, сумісної з аналогічною системою держав-членів НАТО та держав-партнерів, а також забезпечення реалізації положень ЗУ «Про оборонні закупівлі» щодо застосування процесу державного гарантування якості товарів, робіт і послуг оборонного призначення.

Схвалено проект Додаткової угоди N 2 (у формі обміну листами) між Урядом України та Європейською Комісією, що діє від імені Європейського Союзу, до Угоди про фінансування заходу «Програма ЄС з підтримки України в надзвичайній ситуації» (NDICI-GEO- NEAR/2022/ACT-60748). Додатковою угодою передбачається внесення змін до перерозподілу коштів орієнтовного бюджету, виділених на гранти, закупівлі та непряме управління з уповноваженими організаціями, що дозволить ЄС швидко провести закупівлі LED-ламп для заощадження енергії в Україні та надання житла для внутрішньо переміщених осіб.

Визначено Фонд державного майна уповноваженим органом управління активами, стягнутими в дохід держави згідно з рішенням Вищого антикорупційного суду від 23.01.2023 у справі N 991/6606/22 та постановою Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 03.02.2023 у справі N 991/6606/22, з метою їх подальшої приватизації або оренди. Також доручено Фонду державного майна зарахувати кошти від продажу або оренди зазначених активів до Державного бюджету України.

Затверджено Національний план дій шодо імплементації Міжнародних медико-санітарних правил. План спрямований на розбудову ефективної та сталої системи міжсекторальної співпраці під час реагування на надзвичайні ситуації, які можуть негативно вплинути на здоровʼя населення, здійснення організаційних медико-санітарних заходів, спрямованих на запобігання занесенню та поширеннюна територію України хвороб, повʼязаних із інфекційним, хімічним, радіоактивним чи невідомого походження агентом.

Схвалено Стратегію розвитку індустріальних парків на 2023- 2030 роки, яка покликана допомогти більш ефективно використовувати потенціал індустріальних парків у рамках процесу децентралізації управління та сприяти вирішенню питань щодо зупинки деградації довкілля, створення додаткової вартості та нових кваліфікованих робочих місць. Стратегія розроблена з метою визначення напрямів і способів забезпечення розвитку індустріальних парків в Україні, сприяння таким чином формуванню привабливого інвестиційного середовища, сталому розвитку національної економіки та ї декарбонізації.

Затверджено план заходів з реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі на 2023 рік. Відповідні заходи спрямовані на формування безпечних, комфортних та здорових умов навчання в закладах загальної середньої освіти, оволодіння учнями компетентностями, необхідними для безпечного та здорового способів життя.

Актуалізовано план заходів щодо запобігання зловживанню надмірним впливом особами, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархами). Передбачено здійснення правових та організаційних заходів з метою уточнення строків виконання окремих завдань плану та їх змісту.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду