Кабмин усовершенствовал систему госгарантирования качества товаров, работ и услуг оборонного назначения

15:55, 25 февраля 2023
Реализация Концепции позволит обеспечить гибкий подход к контролю за качеством товаров, работ и услуг оборонного назначения.
Кабмин усовершенствовал систему госгарантирования качества товаров, работ и услуг оборонного назначения
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В пятницу, 24 февраля, Кабинет Министров Украины утвердил план мероприятий по реализации Концепции по созданию системы государственного гарантирования качества товаров, работ и услуг оборонного назначения.

Концепция создана для выполнения Закона Украины «Об оборонных закупках» в части применения государственного гарантирования качества и создания условий для взаимного признания государственного гарантирования качества с государствами-членами и государствами-партнерами НАТО.

 «Чинна в Україні система орієнтована переважно на контроль вже виготовлених товарів. Вона не враховує сучасні підходи, які застосовуються у провідних державах світу, зокрема, державах-членах НАТО, які застосовують систему державного гарантування якості.

У рамках військово-технічної допомоги для ЗСУ від держав-партнерів надходить велика кількість товарів оборонного призначення, які вироблені та випробувані із застосуванням натовських стандартів, зокрема стандартів серії AQAP. Тому створення та запровадження в Україні системи, яка була б сумісною з аналогічними системами держав-партнерів, є вкрай актуальною.

План заходів щодо реалізації Концепції передбачає, зокрема, вдосконалення нормативно-правової бази щодо визначення повноважень Міноборони під час виконання функцій уповноваженого органу з державного гарантування якості та оцінки відповідності товарів, робіт і послуг оборонного призначення. Йдеться також про формування політики з питань забезпечення якості товарів, робіт і послуг оборонного призначення у сфері оборони. Документом передбачено поглиблення міжнародного військово-технічного співробітництва у сфері забезпечення якості та укладання міжнародних угод з країнами-партнерами з питань гарантування якості. Серед заходів також - запровадження стандартів НАТО з якості та розроблення відповідних національних та військових стандартів і документів з питань аудиторської діяльності у сфері забезпечення якості, підготовка фахівців з питань державного гарантування якості.

Це дозволить якісно оцінити спроможності національних виробників і забезпечити виконання вимог державних контрактів, здійснювати оцінювання процесів забезпечення якості та виконання виробниками вимог державних замовників.

Реалізація Концепції дозволить забезпечити гнучкий підхід до контролю якості товарів, робіт і послуг оборонного призначення у разі, коли обсяг та способи такого контролю залежать від рівня ризиків, повʼязаних з їх закупівлею», — сообщили на правительственном портале

Раніше ми писали, що Рада обязала обнародовать в Prozzorro информацию о ценах, по которым продукты покупают для военных.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Ганечко
    Олена Ганечко
    член Ради суддів України, суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Галина Мигаль
    Галина Мигаль
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • В'ячеслав Пєсков
    В'ячеслав Пєсков
    суддя Великої Палати Верховного Суду