Судова система після деокупації Донбасу: що її чекає, відео

20:34, 9 декабря 2019
Перехідне правосуддя передбачає гібридні судові механізми та залучення іноземних суддів.
Судова система після деокупації Донбасу: що її чекає, відео
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Україна готується до реінтеграції тимчасово окупованих територій. Після зустрічі в нормандському форматі в парламенті розроблятиметься законопроект про особливий статус Донбасу.

Концепція реінтеграції передбачає, зокрема, відновлення правосуддя на вищезазначених територіях. Судова та правоохоронна системи повинні вже сьогодні бути готовими після закінчення конфлікту негайно почати працювати  в нових складних умовах.

Суддям та правоохоронцям доведеться працювати, в першу чергу, у напрямку притягнення до відповідальності осіб, винних у вчиненні тяжких злочинів, та відшкодування шкоди жертвам збройного конфлікту.

Держава готує суддям нові реалії:

- створення резерву працівників правоохоронних органів та суддів на посади на звільнених від окупації територіях;

- механізми залучення іноземних суддів;

- запровадження гібридних судових механізмів;

- нові форми судової статистики з метою виокремлення кримінальних проваджень щодо діянь, скоєних в умовах збройного конфлікту;

- створення ефективного механізму відновлення втрачених кримінальних, судових і виконавчих проваджень, матеріали яких залишилися на тимчасово окупованих територіях, а також механізму вирішення справ при неможливості їх відновлення;

- посилені заходи фізичної безпеки фахівців, які працюють із жертвами збройного конфлікту (це судді, юристи, адвокати, правозахисники).

Крім того, суддям доведеться визначитися з правовою позицією у цивільних, кримінальних, адміністративних провадженнях, які проводилися органами окупаційної влади під час окупації і на момент повного відновлення конституційного ладу України на тимчасово окупованих територіях.

В останньому питанні державі доведеться також визначитися з повною або частковою верифікацією кримінальних та адміністративних проваджень (як поточних так і тих, за якими вже були прийняті остаточні рішення окупаційною адміністрацію Російської Федерації), які провадяться на території ОРДЛО та в Криму.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду