Змініть номери, тоді ми її помиємо: у Латвії власник автомийки заборонив обслуговувати автомобіль українки

13:42, 5 грудня 2023
За рішенням суду, чоловік має виплатити громадянці України 1000 євро компенсації моральної шкоди.
Змініть номери, тоді ми її помиємо: у Латвії власник автомийки заборонив обслуговувати автомобіль українки
Ілюстративне фото
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Латвії власник автомийки заборонив обслуговувати автомобіль українки. За рішенням суду, чоловік має виплатити громадянці України 1000 євро компенсації моральної шкоди. Про це повідомляє Латвійський центр прав людини.

Українка, яка просила притулку від війни, приїхала до Латвії на особистому автомобілі в березні 2022 року. Бажаючи помити і почистити машину після тривалої дороги, яка зайняла у неї загалом п’ять днів, позивачка разом із дочкою приїхала на автомийку в центрі Риги.

Хоча співробітники автомийки спочатку просили клієнта зачекати, пізніше, коли вони помітили, що автомобіль позивача має зареєстровані в Україні номери, вони відмовилися надавати послугу, мотивуючи це тим, що власник автомийки заборонив обслуговувати українців.

Розгнівана таким ставленням, позивачка пішла з мийки, але не витримавши, позивачка знову прийшла на мийку, щоб дізнатись, чи справді вона правильно зрозуміла, що її не обслужили лише тому, що вона з України, а також щоб отримати вибачення.

Однак жінці неодноразово відмовляли мити машину, а один зі співробітників сказав: «Поміняйте номери, тоді ми її помиємо». Ця розмова була записана позивачем на аудіозапис.

Враховуючи, що позивач не отримала вибачень, вона викликала поліцію, обурившись таким дискримінаційним поводженням. На виклик приїхали співробітники поліції, які під час відомчої перевірки прийняли письмові пояснення від співробітників автомийки, які підтвердили, що діяли відповідно до наказу керівництва.

Даючи суду пояснення, відповідач позовних вимог не визнав. Він спростував той факт, що віддав наказ взагалі не обслуговувати автомобілі з українськими номерами. Підсудний стверджував, що дав вказівку не обслуговувати автомобілі з українськими номерами безоплатно та позачергово.  Однак відповідач не вказав на наявність таких доказів, які б підтверджували згадані твердження.

Оцінивши порушення прав, його вид, тривалість і ступінь тяжкості, а також те, що було встановлено рішенням суду, суд визнав, що компенсація моральної шкоди українці в розмірі 1000 євро є справедливою і співмірною. компенсація за порушення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська