Вибори у Франції: понад 200 кандидатів зняли свої кандидатури, щоб завадити перемозі Ле Пен

11:10, 3 липня 2024
Знялися з виборів кандидати від центристського блоку «Разом за Республіку» чинного президента країни Емманюеля Макрона і лівої коаліції «Новий народний фронт».
Вибори у Франції: понад 200 кандидатів зняли свої кандидатури, щоб завадити перемозі Ле Пен
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Близько 214 кандидатів, які пройшли у 2-й тур дострокових парламентських виборів у Франції, вирішили зняти свої кандидатури, передає DW.

Зазначається, що знялися кандидати від центристського блоку «Разом за Республіку» президента Емманюеля Макрона та представники лівої коаліції «Новий народний фронт».

Як наголошує видання, цей крок центристів і лівих спрямований на те, щоб не розділяти голоси у другому турі. Вони хочуть перешкодити ультраправим з «Національного об'єднання» Марін Ле Пен здобути абсолютну більшість у новому парламенті.

Для досягнення абсолютної більшості потрібно щонайменше 289 з 577 депутатських місць. У першому турі, що відбувся 30 червня за високої явки, «Національне об'єднання» та його союзники отримали 33,15% голосів, ліві - 28%, а блок Макрона - 20%. При цьому визначено лише 76 мандатів, де кандидати отримали понад 50% голосів - 39 з них це представники «Народного обʼєднання.

Це означає, що другий тур відбудеться у 501 окрузі, причому у 306 з них у нього вийшли по три кандидати, переважно від трьох головних блоків. Макрон і лідери лівих закликали своїх соратників, які посіли треті місця в цих округах, зняти свої кандидатури, щоб сильніші конкуренти мали більше шансів перемогти кандидатів від «Національного об'єднання».

«Зрештою французи вирішуватимуть, прислухаючись до своєї совісті, а не до рекомендацій. Проте з математичної точки зору ризик того, що «Народне обʼєднання отримає абсолютну більшість, знижується», - заявив радник президента Франції

2 липня був крайнім терміном, до якого кандидати, які вийшли у другий тур (тобто отримали не менше 12,5% голосів у першому), могли зняти свої кандидатури. Другий тур виборів заплановано на 7 липня.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Іванна Климпуш-Цинцадзе
    Іванна Климпуш-Цинцадзе
    голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу
  • Маргарита Цховребова
    Маргарита Цховребова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Ольга Собина
    Ольга Собина
    суддя Сумського апеляційного суду