Між Заходом та рф відбудеться великий обмін ув'язненими: що відомо

16:15, 1 серпня 2024
У рамках багатостороннього обміну ув’язненими фігурують 24 особи, серед яких репортер Wall Street Journal Еван Гершкович та колишній морський піхотинець США Пол Вілан.
Між Заходом та рф відбудеться великий обмін ув'язненими: що відомо
На фото репортер Wall Street Journal Еван Гершкович, джерело: AP
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

росія, Білорусь, США та Німеччина проведуть великий обмін ув'язненими. Це станеться вже сьогодні, 1 серпня, повідомляє телекомпанія CBS.

У списках з обох боків фігурують 24 особи. Це засуджений журналіст і політик Володимир Кара-Мурза, Алсу Курмашева — журналістка татаро-башкирської служби «Радіо Свобода», засуджена до шести з половиною років колонії у справі про «фейки» про зс рф, Еван Гершкович (кореспондент The Wall Street Journal) та Пол Вілан (колишній американський морський піхотинець), які були ув'язнені в росії у справах про шпигунство. Кожен із них отримав по 16 років.

Крім американців, в рамках угоди, як очікується, не менше 12 російських політв'язнів буде відпущено до Німеччини.

Захід поверне росії вісім її громадян, зокрема кілька людей, підозрюваних у зв'язках із розвідкою рф. Серед очікуваних учасників обміну –  офіцер фсб Вадим Красіков, засуджений за вбивство польового командира Зелімхана Хангошвілі у Берліні. 

За повідомлення західних і російських ЗМІ, підготовка до обміну йде вже декілька днів. Очікується, що обмін може статися у "найближчі години". 

Про це свідчить і те, що деякі відомі політичні в'язні "зникли" з російських колоній. Американські видання також повідомляють, що з в'язниць були звільнені деякі засуджені росіяни.

У мережі повідомляють, що щонайменше шість спеціальних російських урядових літаків прилетіли до регіонів, де розташовані їхні в'язниці. Так, зафіксовано, що у Калінінград вилетів літак Ан-148. Ці літаки неодноразово використовувалися при обмінах. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Галась
    Ірина Галась
    суддя Деснянського районного суду міста Києва
  • Оксана Тарасишина
    Оксана Тарасишина
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Яків Савицький
    Яків Савицький
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Ірина Васильченко
    Ірина Васильченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Юрій Бадюков
    Юрій Бадюков
    суддя Харківського окружного адміністративного суду