Європою і США шириться вірус, від якого немає ліків

09:36, 30 вересня 2024
Хворобу переносять комарі.
Європою і США шириться вірус, від якого немає ліків
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У США та Європі спостерігається поширення вірусу Західного Нілу. Ця небезпечна хвороба була відома вже десятиліттями, проте на сьогоднішній день не існує жодної вакцини або медикаментів для її лікування. Про це пише ВВС.

Розповідається про історію Ентоні Фаучі, який був одним з основних дослідників ВІЛ і згодом став знаковою фігурою у боротьбі з пандемією Covid-19. Нещодавно він потрапив до лікарні через зовсім інший вірус. Минулого місяця у 83-річного вченого з’явились гарячка, озноб і сильна втома.

Як виявилось, ці симптоми були викликані вірусом Західного Нілу, патогеном, що передається через укуси комарів і вперше виявлено в Уганді у 1930-х роках. Однак Фаучі не заразився у Східній Африці – інфекцію він отримав під час укусу комара на його власному подвір'ї, і такі випадки стають усе більш поширеними.

У ​Центрі з контролю і профілактики захворювань США (CDC) розповіли виданню, що щорічно близько 2000 американців заражаються вірусом Західного Нілу, з яких 1200 страждають від серйозних неврологічних ускладнень, що загрожують життю, а більше 120 випадків закінчуються летально.

"Для того, щоб заразитися, достатньо простого укусу комара. І хоча ми бачимо, що у важкій формі хворіють переважно люди похилого віку, молоді люди теж хворіють", - заявила Крісті Мюррей, професорка педіатрії в Університеті Еморі в Атланті, яка вивчає вірус Західного Нілу протягом майже двох десятиліть.

У серпні 1999 року лікар-інфекціоніст із Квінса звернувся до міського Департаменту охорони здоров'я з інформацією про два випадки вірусного енцефаліту, що викликав запалення мозку. У зв'язку з цими випадками в сусідніх медичних закладах розпочали розслідування.

Зрештою, підрахунки показали, що загадкова епідемія вразила близько 8200 людей по всьому місту, що стало першим відомим випадком спалаху вірусу Західного Нілу в Західній півкулі. Ніхто точно не може сказати, як цей вірус потрапив у США з Африки, Близького Сходу, південної Європи або рф, де він вже кілька десятиліть існує.

Однак дослідження свідчать про те, що основними носіями вірусу є птахи.

Комарі заражаються, коли п'ють кров хворих птахів, а потім переносять вірус на людей.

Зростає занепокоєння, що зміни клімату можуть призвести до збільшення спалахів вірусу Західного Нілу як у США, так і в інших регіонах світу. 

Дослідження вказують на те, що підвищені температури можуть прискорити розвиток комарів, збільшити частоту їх укусів та скоротити час інкубації вірусу в організмі комарів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Лариса Житняк
    Лариса Житняк
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду