Боротьба зі звалюванням сміття: депутати запропонували законопроект

09:00, 10 липня 2017
Депутати пропонують враховувати звалювання відходів, будівельних матеріалів, трави, деревини, листя, снігу, льоду в недозволеному місці як адмінпорушення.
Боротьба зі звалюванням сміття: депутати запропонували законопроект
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Так, 21 вересня 2016 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №5153 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері дотримання правил благоустрою територій населених пунктів».

Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати Дмитро Білоцерковець, Сергій Алєксєєв, Микола Паламарчук та Валерій Іщенко.

Повноваження перейдуть з державних до місцевих органів

В даний час в Україні однією із пріоритетних реформ є децентралізація. З цією метою розроблені зміни до Конституції України для відходу від централізованої моделі управління в державі, забезпечення здатності місцевого самоврядування, побудова ефективної системи територіальної організації влади в Україні, реалізація в повній мірі положень Європейської хартії місцевого самоврядування, принципів субсидіарності, повсюдності і фінансової самодостатності місцевого самоврядування.

«Необхідною в рамках даної реформи є передача значних повноважень і бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування, тобто органам, які ближче до людей і де такі повноваження можна реалізовувати найбільш успішно.

Питання благоустрою населених пунктів та дотримання порядку в цій сфері мають важливе значення для громадян, забезпечують умови щодо захисту і відновлення сприятливого для життєдіяльності людини довкілля», — зазначають народні депутати.

Покарання за забруднення сільськогосподарських та інших земель

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з відходами» від 21 січня 2010 року №1825-VI були внесені зміни до статей 52, 82 і 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Нова редакція зазначеної статті посилила відповідальність в частині збільшення розмірів штрафів за псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель, порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення, порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів.

Так, були встановлені наступні штрафні санкції: для громадян від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн до 1360 грн) і для посадових осіб, громадян — суб'єктів підприємницької діяльності — від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн до 1700 грн).

Як говориться в пояснювальній записці, згідно ч. 2 ст. 10 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», до повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать, зокрема, визначення в установленому порядку розміру відшкодувань юридичними та фізичними особами за забруднення довкілля та інші екологічні збитки, завдані порушенням законодавства в сфері благоустрою і охорони навколишнього середовища. Згідно ч. 3 ст. 19 цього ж закону: «У випадках пошкодження чи знищення елементів благоустрою, визначених п. 2 ч. 2 цієї ст., винна юридична чи фізична особа усуває пошкодження (відновлює елементи благоустрою) власними силами або за домовленістю з балансоутримувачем перераховує на його рахунок суму відновної вартості ».

Як говориться в ч. 1 ст. 27 Кодексу України про адміністративні правопорушення, штраф є грошовим стягненням, що накладається на громадян, посадових та юридичних осіб за адміністративні правопорушення у випадках і розмірі, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

Таким чином, існує потреба збільшити відповідальність за правопорушення, визначені ст. 152 КУпАП, до обґрунтованого розміру згідно заподіяної шкоди. У багатьох випадках витрати територіальних громад на відновлення попереднього стану території об'єкта благоустрою після засмічення перевищують існуючий розмір штрафів за таке порушення.

Як каратимуть за забруднення території населення

Метою законопроекту є введення адекватної відповідальності за правопорушення у сфері благоустрою територій населених пунктів, удосконалення порядку оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення в даній сфері.

Реалізація положень цього проекту дозволить поліпшити стан законності у сфері дотримання правил благоустрою територій.

Що пропонується законопроектом

Змінами до законопроекту пропонується:

  • ввести відповідальність за звалювання відходів, будівельних матеріалів, трави, деревини, листя, снігу, льоду поза місцями, визначеними правилами благоустрою території населеного пункту (в розрізі ст. 152 КУпАП);
  • підвищити межі санкцій в ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення;
  • надати право складати протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 152-154 посадовим особам інспекцій з благоустрою населених пунктів;
  • надати право складати протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 153, 154 громадським інспекторам з благоустрою населених пунктів;
  • внести зміни в ст. 16 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» щодо заборони звалювати відходи, будівельні матеріали, траву, деревину, листя, сніг, лід поза місцями, визначеними правилами благоустрою території населеного пункту.

Протокол про адміністративне правопорушення

Пропонується внести наступні зміни в законодавство і викласти наступне:

Якщо особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, є юридична особа, то протокол складається в присутності керівника юридичної особи або уповноваженого ним представника. У разі відсутності керівника юридичної особи або уповноваженого ним представника протокол про адміністративне правопорушення підписується особою, яка його склала, не менш як двома свідками, а також потерпілими (при їх наявності). В такому випадку копія складеного протоколу не пізніше наступного робочого дня надсилається на адресу юридичної особи, яка притягається до адміністративної відповідальності із зазначенням її прав і обов'язків, передбачених ст. 268 цього Кодексу.

Кількість правопорушень може поменшати

Прийняття проекту акта матиме позитивні соціально-економічні наслідки в сфері дотримання благоустрою територій, а також забезпечить зменшення правопорушень у цій сфері.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду