Рада адаптує законодавство до положень ЄС у сфері використання ядерної енергії: які законопроекти прийняли

17:33, 16 листопада 2022
Депутати прийняли урядовий пакет законопроектів.
Рада адаптує законодавство до положень ЄС у сфері використання ядерної енергії: які законопроекти прийняли
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому підготовлений до другого читання урядовий пакет законопроектів, спрямованих на адаптацію законодавства України до положень права ЄС у сфері використання ядерної енергії. Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

«А саме:

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» щодо експерта з радіаційного захисту №3869 від 16.07.2020 р.

Законопроектом пропонується визначити основні вимоги до особи, яка має намір стати експертом з радіаційного захисту, орган, який наділяється повноваженням визнання компетенції експерта та основні засади порядку визнання компетенції.

ЗА - 307 голосів народних депутатів України.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» №5860 від 20.08.2021 р.

Законопроектом врегульовується питання використання ядерної енергії та удосконалено терміни у  сфері безпеки ядерних установок і відпрацьованого ядерного палива відповідно до права ЄС. Зокрема, уточнено визначення термінів та надаються нові («відпрацьоване ядерне паливо», «радіоактивна речовина»). Також визначаються питання державної політики та державного контролю у сфері використання ядерної енергії та радіаційного захисту, уточнено компетенцію Верховної Ради України, органів місцевого самоврядування у відповідній сфері та інше.

ЗА - 304 голосів народних депутатів України.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії» №6425 від 13.12.2021 р.

Законопроектом врегульовується питання видачі дозвільних документів у сфері використання ядерної енергії та забезпечення радіаційної безпеки відповідно до права ЄС. Зокрема, передбачається запровадження  процедури інформування суб’єкта діяльності на його сповіщення про наміри щодо можливості провадження діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання та удосконалення ліцензування шляхом виключення переоформлення ліцензії, як такого, що не передбачене правом ЄС.

ЗА - 283 голоси народних депутатів України», — написав він.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Бондарчук
    Володимир Бондарчук
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Ілля Марущак
    Ілля Марущак
    суддя Господарського суду Чернівецької області