Рада прийняла за основу законопроект щодо уточнення підстав перегляду рішення суду за нововиявленими обставинами у справах про встановлення дієздатності особи

19:12, 21 березня 2023
Парламентом доручено Комітету з питань правової політики доопрацювати зазначений законопроект.
Рада прийняла за основу законопроект щодо уточнення підстав перегляду рішення суду за нововиявленими обставинами у справах про встановлення дієздатності особи
Фото з відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

21 березня 2023 року Верховною Радою України прийнято за основу проект Закону про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо уточнення підстав перегляду рішення суду за нововиявленими обставинами у справах про встановлення дієздатності особи (реєстр. №7021 від 04 лютого 2022 року), поданий народним депутатом України Павлішем П.В. та іншими народними депутатами України.

Метою законопроекту є забезпечення права сторін судового спору на справедливий суд у рішеннях, де встановлюється процесуальна дієздатність особи при вчиненні окремих правочинів у разі, якщо висновок судово-психіатричного експерта складено з урахуванням рішення суду про визнання особи недієздатною, але це судове рішення було у подальшому скасовано судом вищої інстанції після складання висновку судово-психіатричного експерта.

Для досягнення поставленої мети передбачається внесення змін до статей 423, 426 та 427 глави 3 Цивільного процесуального кодексу України.

«У судових спорах, де проводиться встановлення дієздатності особи при вчиненні нею окремих правочинів, проводиться судово-психіатрична експертиза, в якій судовий експерт встановлює дієздатність особи саме у момент його вчинення.

Так як при проведенні такої експертизи рішення суду про визнання особи недієздатним є чинним, то у випадку, якщо експерт склав свій висновок виходячи з такого судового рішення – то при скасуванні судом вищої інстанції рішення суду про визнання такої особи недієздатною – відповідне рішення суду, яке ґрунтується на такому висновку експерта – фактично є рішенням суду, підставою для ухвалення якого стало скасоване рішення суду», – йдеться у пояснювальній записці.

Парламентом доручено Комітету з питань правової політики доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси