Підозрюваного може бути затримано на 216 годин, але письмове повідомлення про підозру має бути вручено протягом 72 годин – Верховний Суд

07:55, 15 липня 2022
Касаційний кримінальний суд ВС нагадав сторонам кримінального процесу, що норм КПК потрібно дотримуватися.
Підозрюваного може бути затримано на 216 годин, але письмове повідомлення про підозру має бути вручено протягом 72 годин – Верховний Суд
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Касаційному кримінальному суді у складі Верховного Суду нагадали, що хоч ч. 1 ст. 615 Кримінального процесуального кодексу в чинній редакції та передбачає можливість затримання особи без ухвали слідчого судді, суду або керівника органу прокуратури під час дії військового стану на строк до 216 годин з моменту затримання, але, незважаючи на збільшення терміну затримання, письмове повідомлення про підозру особі все одно має бути вручено не пізніше як 72 години з моменту затримання.

«Якщо таке повідомлення не вручено особі протягом 72 годин з моменту її затримання, особа підлягає негайному звільненню (ч. 7 ст. 615 КПК), - нагадав суддя КУС ЗС Сергій Фомін, відповідаючи на запитання під час онлайн-конференції, присвяченій особливостям здійснення кримінального провадження в умовах воєнного часу.

Нагадаємо, що раніше голова Касаційного кримінального суду ЗС Станіслав Кравченко попросив суддів об'єктивно та неупереджено розглядати справи стосовно осіб, які обвинувачуються у військових злочинах, колабораціонізмі та державній зраді.

Також у КУС ЗС розповіли, що робити, якщо орган досудового розслідування переїхав до іншого міста, і як бути, якщо адвокат пішов воювати, залишивши клієнта без представництва його інтересів у кримінальному процесі.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду