Після рішення Нацбанку курс долара в обмінниках злетів до 39,5 грн за долар: Данило Гетьманцев вважає хід НБУ правильним

12:43, 21 липня 2022
В обмінних пунктах Києва курс долара наближається до 39 грн: що думають у профільному Комітеті.
Після рішення Нацбанку курс долара в обмінниках злетів до 39,5 грн за долар: Данило Гетьманцев вважає хід НБУ правильним
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, Національний банк України з 9:00 21 липня 2022 року опустив офіційний курс гривні до долара США на 25%, до 36,5686 грн/дол. США «з урахуванням зміни фундаментальних характеристик економіки України під час війни та зміцнення долара США до інших валют».

Комерційні обмінні пункти України вже відреагували на таке рішення НБУ: курс продажу долара населенню досяг 38,5 і наближається до 39 грн, євро – 39,5 грн.

Голова Комітету ВР з питань податкової політики Данило Гетьманцев прокоментував позицію НБУ.

«Сьогодні Національний банк знизив офіційний курс гривні до долара на 25% - з 29,25 до 36,57 грн/дол з 21 липня.

Суспільство зустріло новину традиційно діаметрально протилежними оцінками. Від «порятунку гривні» до «все пропало».

Встановлений курс відповідає котируванням, які складаються на готівковому ринку останнім часом.

Курс залишається фіксованим.

Рішення про корекцію курсу назрівало, зчитувалося ринками та сигналізувалося НБУ.

Таке рішення відображає негативні зміни в українській економіці та значне зміцнення долара проти світових валют за останні 5 місяців від початку війни (курс євро до долара за цей час знизився на 12%).

Корекція дозволить прибрати спекулятивну складову через різницю в курсах, забезпечить більший приплив валюти експортерів і допоможе стабілізувати валютні очікування.

Додаткові рішення щодо мінімізації непродуктивного відтоку валюти, у тому числі в рамках «карткового туризму», зміни розрахунку відкритої валютної позиції банків, можливості продажу безготівкової валюти населенню з її подальшим зарахуванням на короткострокові депозити (від 3 місяців) також сприятимуть стабілізації валютних очікувань та зниженню тиску на курс.

Щодо продовження фіксації.

Перед регулятором було кілька варіантів продовження проведення курсової політики, зокрема у межах гнучкішого обмінного курсу. Прийнято абсолютно виважене та прораховане рішення. В умовах війни та значної невизначеності фіксований курс є великим якорем стабілізації очікувань економічних агентів. Продовження такої політики на даному етапі є виправданим – воно дозволить зберегти контроль за ціновою динамікою та підтримуватиме стійкість фінансової системи. Поточний рівень ЗВР з урахуванням надходжень зовнішньої фінансової допомоги та активізації експорту є достатнім для забезпечення цих цілей.

З перших днів війни Національний банк та українська влада проводять послідовну політику щодо утримання відносної фінансової стійкості. Її результат – збереження довіри до банківської системи, безперебійне функціонування платіжної системи, стабілізація цінових та валютних очікувань, ринковий та блискавично підтриманий кредиторами репрофайлінг щодо єврооблігацій. Особливо це стає зрозумілим, якщо порівнювати з результатами 2014 р. за набагато менших шоків для економіки та фінансової системи.

План відновлення України спирається на беззастережне збереження фундаменту фінансової стабільності. Разом із перемогою на фронті, на це спрямовані скоординовані та дієві зусилля української влади та наших партнерів, які відбиваються у підтримці валютної, банківської та боргової стійкості нашої країни», - написав він.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Наталя Мамченко

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду