Інфляція за підсумками 2022 року перевищить 30%, — НБУ

10:14, 22 липня 2022
Ключовим ризиком для прогнозу НБУ є триваліший термін визвольної війни проти російських загарбників. Реалізація цього ризику затримає процес економічного відновлення та повернення інфляції до цілі.
Інфляція за підсумками 2022 року перевищить 30%, — НБУ
Фото: прес-служба НБУ/Facebook
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Під час пресбрифінгу 21 липня Нацбанк оголосив основні показники макроекономічного прогнозу НБУ.

«Інфляція стрімко зростала та сягнула 21,5% р/р у червні. Основні причини – наслідки повномасштабної війни та вплив високих світових цін. Через війну Україна зазнає величезних втрат – руйнуються виробничі потужності, інфраструктура, порушується логістика, пропозиція за окремим товарами відчутно скорочується. Це позначається на цінах.

Також впливають висока вартість енергоносіїв та рекордні рівні інфляції в країнах - партнерах. Суттєво зросли й інфляційні очікування бізнесу та домогосподарств, що призводить до погіршення строкової структури депозитів у банківській системі та збільшення витрат на окремі товари довгострокового користування, переважно імпортні.

Як результат – інфляція зростала високими темпами. Її відчутніше прискорення найбільше стримували адміністративні заходи НБУ та уряду, передусім фіксація курсу гривні та тарифів на газ і тепло», зазначили у НБУ.

Яким наразі є прогноз НБУ?

Очікується, що інфляція за підсумками 2022 року перевищить 30% р/р.

У 2023 році інфляція складе 20,7%, а в 2024 – 9,4%. Її повернення до цілі 5% передбачається в 2025 році.

ВВП унаслідок війни відчутно знизився – мінус 15,1% р/р за підсумками І кварталу (оцінка ДССУ), насамперед через падіння у березні. Втім, вже з квітня економічна активність почала пожвавлюватися, бізнес та населення поволі адаптуються до нових умов діяльності. Цьому сприяло також звільнення північних областей України та зменшення кількості регіонів з активними бойовими діями.

За прогнозами НБУ у 2022 році ВВП скоротиться на третину. Темпи відновлення економіки України у 2023–2024 роках становитимуть близько 5–6% на рік.

Подальша військова та фінансова допомога країн-міжнародних партнерів дасть змогу підтримувати обороноздатність держави та закривати значну частку бюджетних потреб у 2022 році. У 2023-2024 роках очікується подальша активна робота з міжнародними фінансовими організаціями, у тому числі запуск нової програми МВФ для підтримання платіжного балансу та макроекономічної стабільності. 

Необхідною передумовою для забезпечення макроекономічної стабільності та реалізації базового сценарію Національного банку є також проведення виваженої економічної політики.

Зокрема, важливими є такі заходи, ефект від яких враховано в базовому сценарії:

  • звуження дефіциту бюджету за рахунок пріоритезації видатків та мобілізації доходів, а також поетапне зменшення дисбалансів в енергетичному секторі;
  • заміщення емісійного фінансування бюджету ринковими залученнями;
  • зменшення попиту на імпорт за рахунок додаткового його оподаткування.

Ключовим ризиком для прогнозу є триваліший термін визвольної війни проти російських загарбників. 

Реалізація цього ризику затримає процес економічного відновлення та повернення інфляції до цілі. Для прогнозу актуальними є також інші ризики різноспрямованого характеру, зокрема:

  • розбалансування державних фінансів (зокрема внаслідок відсутності заходів, спрямованих на фіскальну консолідацію та активізації ринкових механізмів фінансування бюджетного дефіциту), що загрожуватиме втратою макрофінансової стабільності, у тому числі контролю над інфляційними процесами;
  • посилена еміграція, що загрожуватиме скороченням робочої сили та довгостроковими негативними ефектами на ринок праці та економічне зростання після війни;  
  • рецесія світової економіки, що призведе до падіння цін на світових сировинних ринках і відповідного зниження експортних надходжень із подальшим посиленням тиску на обмінний курс гривні та споживчі ціни;
  • швидке затвердження і початок реалізації плану відновлення для України з відповідним припливом іноземних інвестицій та значними обсягами фінансування проєктів відновлення країни, що може суттєво пришвидшити економічне зростання та повернення інфляції до цілі порівняно з базовим сценарієм прогнозу Національного банку.

Ураховуючи тривалий період суттєвого цінового тиску  та переважання інфляційних ризиків на горизонті прогнозу, а також необхідність забезпечення привабливості гривневих активів та утримання курсової стабільності, Правління Національного банку вирішило зберегти облікову ставку на рівні 25%.

Операційний дизайн монетарної політики залишається незмінним, зокрема ставки за депозитними сертифікатами та кредитами рефінансування овернайт. Це забезпечить подальше перенесення ефектів від червневого підвищення облікової ставки та ставок за монетарними операціями НБУ на ринкові ставки.

Національний банк вітає рішення Міністерства фінансів щодо підвищення  ставки за річними гривневими ОВДП на останньому первинному аукціоні та очікує на подальше наближення дохідності за облігаціями до ринкових рівнів, які стимулюватимуть попит на ці інструменти з боку банків та інших портфельних інвесторів. Збільшення привабливості гривневих активів є важливим елементом стабілізації очікувань та забезпечення макрофінансової стабільності. 

Базовий сценарій макроекономічного прогнозу передбачає збереження облікової ставки на рівні 25% щонайменше до ІІ кварталу 2024 року. Водночас баланс ризиків для прогнозу облікової ставки зміщений вгору. У разі реалізації ризиків, Національний банк може підвищити облікову ставку та ставки за своїми монетарними операціями понад поточні рівні для збереження стабільності грошово-кредитної сфери та керованості інфляційними процесами.

Національний банк готовий за потреби застосовувати додаткові заходи для захисту міжнародних резервів, поліпшення монетарної трансмісії та стримання інфляційного тиску. Новий детальний макроекономічний прогноз буде опубліковано в Інфляційному звіті 28 липня 2022 року.

Підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики, яка передувала прийняттю Правлінням Національного банку України цього рішення, буде оприлюднено 01 серпня 2022 року.  Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 08 вересня 2022 року відповідно до затвердженого та оприлюдненого графіка.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших події.

Автор: Наталя Мамченко

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області