Виїзд студентів за кордон у воєнний час: роз’яснення Держприкордонслужби

08:00, 1 серпня 2022
Чи мають право студенти-чоловіки виїхати за кордон під час війни та за яких умов.
Виїзд студентів за кордон у воєнний час: роз’яснення Держприкордонслужби
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Державній прикордонній службі України надали роз’яснення стосовно правил виїзду студентів-чоловіків за кордон під час воєнного стану. 

Виїзд студентів-чоловіків, які навчаються в Україні

Виїзд не дозволяється.

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які є здобувачами передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти в Україні, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації,

але

дана категорія не має права виїжджати за кордон, оскільки ця категорія зазначена в абзаці другому частині третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну  підготовку та мобілізацію», а не у частині першій цієї статті.

А тому відповідно до п. 2-6 Правил дана категорія громадян не має права виїжджати за межі території України.

Виїзд з України громадянами України здійснюється з урахуванням вимог, передбачених для таких осіб Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі – Правила).

Відповідно до пункту 2-6 Правил у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах 2-8 частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», зокрема здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Виїзд студентів-чоловіків, які навчаються за кордоном

Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі)  у закладах освіти за кордоном і на час оголошення мобілізації перебували на території України, та не змогли в установленому порядку виїхати за межі України для продовження навчання – мають право на виїзд з України у разі наявності:

студентського квитка або студентської візи;

перекладених та нотаріально завірених документів про навчання особи у закордонному вузі;

військово-облікових документів з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);

довідки, виданої територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

Виїзд студентів-чоловіків, які тільки вступили до закордонного вузу

Аналогічні вимоги

Які документи необхідні студенту для виїзду за кордон

Під час перетинання державного кордону України мають пред’явити відповідні документи, які підтверджують факт такого навчання, а саме:

студентський квиток або студентську візу;

або

перекладені та нотаріально завірені документи про зарахування/навчання особи у закордонному вузі;

та

військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);

та

довідки, виданої територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

Раніше ми розповідали про загальні правила виїзду чоловіків під час війни.

Нагадаємо також, що 29 липня Верховна Рада прийняла як закон законопроект 7352 «Про внесення змін до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації науковим, науково-педагогічним та педагогічним працівникам».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор Наталя Мамченко.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді